„Letos to bylo zase dost nabité. V Plzni chtějí uchovat vysokou kvalitu soutěže. Bál jsem se, jestli se vůbec dostanu do užšího výběru", svěřil se Libor Juřena po ocenění.

Juřena, který je členem Sdružení břeclavských výtvarníků, se Bienále účastní pravidelně. V loňském roce získal jednu z hlavních cen. Letos v mezinárodní konkurenci uspěl se svým dílem Ikona II. Součást stejnojmenného triptychu si vysloužila statutární Cenu studentů Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni.

„Potvrdilo se mi, že je těžší cenu obhájit, než získat. Očekávání totiž zavazuje. Taky mám radost, že jsem získal právě cenu studentů. Přál jsem si ji, protože mladí patří mezi nejvíce kritické porotce," radoval se Juřena.

Při tvorbě triptychu Ikona břeclavský výtvarník mnoho nástrojů nepotřeboval.

„Maloval jsem prstama. Není to žádná zvláštní technika, ruce se jako nástroj používají od pravěku. Vznikaly tak první umělecké artefakty lidstva. Pak už jsem jenom nanesl grafitový prášek," dodal umělec.

Výběrová přehlídka oceněných děl budou pro fanoušky výtvarného umění k vidění v Plzni na podzim. Také Juřenova Ikona II bude v Západočeském muzeu a Galerii Jiřího Trnky k zhlédnutí od třetího září do osmnáctého listopadu tohoto roku.

PETR VLASÁK