Příběh z malé vesnice Hluchyně se bude odehrávat hlavně v hospodě, kam jeden z obyvatel přinese tvora Hebtyla. A kdo to vlastně Hebtyl je? „Je to tvor, kterého si může udělat každý. Z čehokoli, co má po ruce, nebo co má rád. Když si ho udělá ve chvíli, kdy je mu nejhůř a udělá to opravdu upřímně, Hebtyl ožije. A pomůže mu. Chceme postavu, která neškodí, nýbrž pomáhá,“ popisuje Podolský.

Celovečerní snímek, který by se měl na filmových plátnech objevit do tří let, bude hraný, trikový a doplněný klasickou animovanou loutkou. „Film chci směřovat na středoevropský trh se společnou premiérou od Prahy přes Berlín, Vídeň a Varšavu po Bratislavu. Zároveň projekt obsáhne rozhlasovou četbu, divadelní podobu a knihu, jejíž děj však snímku předchází,“ vypráví autor, který svůj život spojil v posledních letech s Břeclaví.

Právě Břeclav bude místem setkávání filmového štábu. „Točit budeme také na Pohansku, odkud je již pár záběrů hotových. A to přesně na místech, kde před dvaceti lety točil František Brabec Krále Ubu. Právě Brabec by měl být jedním z několika kameramanů, kteří se budou na natáčení podílet. Drobnější animace budeme dělat v Rohatci na Hodonínsku a ty větší buď v Praze nebo v Liberci ve studiích,“ odtajňuje filmař.

Žánrově bude Hebtyl na pomezí černé komedie, dramatu a pohádky. „Spolupráci potvrdil i francouzský skladatel Armand Amar, držitel ceny César za hudbu k filmu Koncert,“ raduje se animátor, scénárista a režisér v jedné osobě, který se podílel mimo jiné na známých televizních a rozhlasových seriálech Králíci z klobouku či Pat a Mat a Tlučhořovi.

Zdroj: Cyril Podolský

Trailer k filmu Hebtyl. Video: Ateliér Podolský