Nápad na toto dílo vznikl v jeho hlavě, ale nicméně ho ovlivnila rodina a synové, kteří jsou vinaři. „Radili mi, abych vytvořil něco folklorního. Začal jsem proto studovat místní kroje,“ pokračuje Břeclavan.

Čepce, mašle a další dělal tak, aby zvýraznily především region Podluží. „Dílo je prakticky hotové. Nyní půjde do lakovny, abychom je uchovali na dlouhé časy. Musí vydržet alespoň padesát let bez jakéhokoliv zásahu,“ říká zkušený umělec.

Návrh mu ležel asi rok v hlavě a práce zabrala půl roku. Tvořit musel ve velké dílně svého přítele. On má totiž jen menší ateliér, kam by se sousoší nevešlo. „Někteří lidé mi říkali, že je velká škoda, že sousoší nezůstává v Břeclavi. I mně je to líto, protože potřebujeme podobné věci v Lednicko-valtickém areálu. Určitě by se u mého díla turisté zastavili a vyfotili se. Moc podobných atrakcí tady nemáme,“ přiznává Varga.

Na oplátku by zase měl polský výtvarník z Andrychówa vytvořit nějaký dar pro Břeclav.

Za celý život je to jeho největší výtvor, ale do budoucna by rád udělal ještě něco většího. „Líbí se mi výtvory v nadživotní velikosti, protože vedle nich cítí člověk pokoru. Když zvedne hlavu, tak musí cítit respekt,“ je přesvědčený břeclavský výtvarník.

Setkání přátel jižní Moravy. Ilustrační foto.
Přátelé jižní Moravy se sejdou poprvé v Břeclavi