Podle některých názorů se hudba nachází podobně jako celé umění nebo i móda ve slepé uličce, kdy současní autoři jen opakují po svých předchůdcích a nic nového nepřichází. Mnohdy totiž nevzniká nic nového po obsahové stránce a mění se pouze forma sdělení za pomoci moderní hudební elektroniky a počítačů. I tak ale působí hudba jedenadvacátého století na své diváky jako kdysi, tedy zjitřuje emoce a podporuje tím posluchače v jejich radosti i smutku.

Tentokrát vás tak pozvu na večer zasvěcený současnému audiovizuálnímu umění, jež se může pochlubit originalitou. Progresivní umělci si totiž dají zítra večer dostaveníčko v břeclavském klubu Piksla, který se ve městě na alternativní kulturu zaměřuje už přes sedm let. Zahrají tam dvě mladé kapely z Brna a o závěr večera se postará dvojice dýdžejů. Akce začne v osm hodin večer.

Sobotní koncert zahájí kapela Neon Fox, která v sobě pojí hudebníky pocházející z různých hudebních kořenů od metalu po indie. Jejich setkání spočívá v rozhodnutí skloubit elektroniku s živou hudbou do žánru trip-hop. Pětičlenná mladá skupina by tak měla ideálně naladit na jemnější Fiordmoss, kteří budou hvězdou komponovaného večera.

Fiordmoss tvoří dvojice studentů Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Roman Přikryl vytváří hypnotizující podklady při míchání rytmů a melodií na svých syntezátorech, Petra Hermanová do těchto elektronických smyček přináší křehkost svým zpěvem. Původně hudbu doprovázela i na kytaru, po prodělaném zánětu šlach na levé ruce však musela mezi sebe mladá dvojice přizvat hosta. Na krátkém EP albu zaskočil Martin E. Kyšperský z kapely Květy, během turné s kytarou vypomáhá Jan Boroš ze skupiny vzniklé kolem holandské písničkářky Wotienke.

Podobná smůla, jakou zpěvačku postihla na podzim loňského roku těsně před natáčením alba, však kapelu doprovází již od jejího počátku. V roce 2008 totiž shořela v jejich společném bytě Petřina kytara a podklady jejích písní i Romanovy gramofonové desky, z nichž čerpal inspiraci. Rozhodli se tak vydat novou cestou a založit vlastní hudební projekt. A autorskou tvorbu hudební podporují i vizuálním uměním z produkce své a svých přátel. Žánrově se zařazují ke spojení folku a elektroniky, v textech kombinuje zpěvačka svou hravou představivost s realitou.

O úvod i závěr sobotního večera se postará dvojice experimentálních dýdžejů, jež přijedou rovněž z Brna. Ivan Floreš a Vojta Veškrna, známí jako ibex14 a chiki, předvedou elektronické úpravy známých melodií i vlastní downtempové sety. Připravené by měli mít i vlastní videoprojekce.

Obecná skepse vůči novému umění tak, jak jsem ji načrtl v úvodu, se nevyhýbá ani mně. Fiordmoss jsem však už na živo viděl i slyšel a garantuji, že zaujmou každého příznivce kvalitní hudby. Obecné principy jako originalitu, nápaditost a promyšlenou hudební a textovou stránku totiž najdete i u nich. Pokud si tedy připadáte jako hudební fanda, který má nadhled a chce se orientovat v současném hudebním dění, rozhodně do Piksly zítra přijďte. Rozšíříte si obzory.

PETR VLASÁK