Seznam šestatřiceti vystavujících je pestrý. Do okresního města zavítají umělci jak z České republiky, tak i z Rakouska a Slovenska.

Z Rakušanů se představí například Peter Berger, Alexander Curtis, Christian Eichinger, Walter Maringer 
a mnozí další. „Přivítáme nejen zkušené tvůrce, ale 
i mladé umělce, kteří ještě studují nebo teprve začínají vystavovat. Překvapením budou jistě hosté z příhraničního rakouského regionu Weinvietel, který je letos početně výrazně zastoupený. Ti přivezou převážně malby a sochy," uvedla jednatelka Sdružení břeclavských výtvarníků Martina Sanollová.

Také slovenští tvůrci přijedou ukázat především sochy. Mezi nimi například Miroslav Korčák. „Česko zastoupí několik sochařů a keramiků a fotografů, jejichž práce podtrhnou členové pořádajícího Sdružení. To se představí skupinovou instalací z nejnovější tvorby," řekla Sanollová.

Návštěvníci tak mohou počítat s tím, že uvidí díla Milana Bruchtera, Pavla Doležala, Jaroslavy Garšicové, Ivana Hodonského, Jiřího Holáska, Karla Křivánka, Boženy Uhrové, Oldřicha Huttera, Františka Schulze a mnohých dalších břeclavských umělců, kteří doplní paletu českých zástupců.

Mluví přímo s umělci

Umělecký salon je podle Sanollové širokým a otevřeným fórem. „Stalo se dobrým zvykem, že návštěvníci přímo kontaktují vystavující umělce a hovoří s nimi. Během předešlých tří let patřila tato setkávání k těm nejhezčím momentům," vzpomínala jednatelka Sdružení.

Salon se koná především díky vytrvalému úsilí a nadšení břeclavských výtvarníků, kteří prostor bývalého cukrovaru zkrášlují již od roku 2012. „Tehdy jsme odstartovali komunitní projekt Cukrovar žije uměním. Nabídli jsme veřejnosti rozsáhlé výstavní expozice, výtvarné dílny, divadlo či koncerty. Vybudovali jsme také závěsný systém, čímž jsme podstatně zlepšili podmínky této poměrně nestandardní galerie," nechala se slyšet Sanollová.

Prohlédnout si novou výstavu i prostory originální „galerie" mohou zájemci do osmadvacátého června. V bývalém cukrovaru bude otevřená vždy v sobotu a v neděli mezi třináctou a sedmnáctou hodinou. Pozvání platí i pro školy a další zájmové instituce. „Můžeme sjednat individuální termín v pracovních dnech," vzkázala zájemcům.