„Viděl jsem kdysi Ladův obraz Příjezd traktorů na náves, který vznikl v samém závěru jeho tvorby, a byl jsem opravdu překvapený. Tak, jak Ladovo dílo znám, domnívám se, že neměl techniku nijak zvlášť v oblibě. Usoudil jsem, že tenhle obraz byl tak trochu úlitbou tehdejším mocipánům. Lada pak brzo zemřel, takže měl svým způsobem štěstí, že nemusel přisluhovat režimu. Ale my jsme v tom museli žít," objasnil Roháč zdroj své inspirace.

Dlouho přemýšlel o tom, jak by Lada se svou schopností nadsázky a humorného nadhledu tvořil dál, kdyby v padesátých letech minulého století nezemřel. „Ladovy nejslavnější obrázky zachycují vesnickou idylu z dob jeho dětství. Jak by asi tak zachytil kolektivizaci vesnice, potom ruskou okupaci a nakonec i normalizaci? Tyhle otázky mi vířily hlavou," řekl výtvarník a ilustrátor.

Valtický rodák Václav Roháč vydal úsměvný retro kalendář. Nakonec mu to nedalo a sám se pokusil pohlédnout na traumatické čtyřicetiletí českých dějin Ladovým ironickým, avšak zároveň smířlivým a poetizujícím pohledem. Tak vzniklo Ladění Rusic. Cyklus odkazující už v názvu jak k Josefu Ladovi, tak k okupaci Československa ruskými generály a jim podřízeným vojskům. Obrázky nejsou prvoplánově kritické ani protikomunistické, jde spíš o jakési smířlivé retro.

„S odstupem času už člověk vnímá mnohé věci s nadhledem. Kromě toho normalizace byla časem mého dětství a mládí, takže mám přirozenou tendenci ohlížet se tak trochu s nostalgií," uvedl výtvarník.

Ladění Rusic nemá být jen lacinou sbírkou ladovských motivů, Roháč si udržel nejen odstup, ale zachoval i motivy typické pro vlastní tvorbu.  „Na rozdíl od Lady mám rád techniku, auta zvlášť. Proto se v každém obraze nejméně jedno objeví. Historické vozy jsou mojí velkou láskou," svěřil se autor.

Nástěnný kalendář Ladění Rusic vychází v limitované sérii. Výtvarník, spisovatel a nakladatel Václav Roháč dosud ilustroval více než dvě desítky knih a věnuje se také volné tvorbě.

Je známý především jako autor komiksů a ilustrátor populární dětské edice Děsné české dějiny. Veselými obrázky pomalovává také zdi dětských domovů, nemocnic, škol i knihoven.