Celkem jasný proto byl i výběr osobnosti jazzu, které letos na mikulovském Náměstí odhalí v „chodníku slávy" patnáctou bronzovou hvězdu.

Okomentovala to Jarmila Hybšová. „Můj manžel a Jenda Konopásek jsou poslední dva žijící hudebníci, kteří u Krautece začínali hrát. Ta hvězda bude pro něj tím nejlepším dárkem k jeho výročí, na koncert se nesmírně těší a pro diváky to bude ojedinělý zážitek," míní žena.

Její manžel Hybš, známý širší veřejnosti z televizních estrád a rozhlasu, se hudbě věnuje od sedmi let. Jeho orchestr má za sebou půlstoletí existence, jazzman za tu dobu stihl doprovázet mnohé české hvězdy populární hudby.

Jazzový dorost pod Pálavou

Odhalení jeho bronzové hvězdy se uskuteční v pět hodin odpoledne. Večerní koncert začne v zámeckém sále od půl osmé. „V první půlce programu zazpívají Irena Kousalová, Martina Dolečková, Filip Hořejší a Štěpán Růžička. Po přestávce vystoupí zpěvák Bohuš Matuš, jenž s orchestrem dlouhodobě spolupracuje," pozval Jaroslav Smečka ze Sdružení přátel Karla Krautgartnera.

HVĚZDY NA CHODNÍKU SLÁVY
dirigent a trumpetista Václav Hybš (2015), hud. režisér Zdeněk Novák (2014), bubeník Josef Vejvoda (2013), skladatel Max Wittman (2012), klarinetista Jaroslav Humpolík a dirigent Hans Salomon (2011), klarinetista Felix Slováček (2010), zpěvačka 
Eva Pilarová (2009), dirigent Karel Vlach (2008), hud. redaktor Pavel Polanský (2007), jazzman Gustav Brom a trumpetista Jaromír Hnilička (2006), zpěvačka Vlasta Průchová (2005), klarinetista Ferdinand Havlík (2004), bubeník Ivan Dominák (2003)

Charismatický Matuš, jenž se původně vyučil kominíkem, prorazil převážně na poli muzikálů. Výrazným hlasem oslovuje široký okruh posluchačů. V Mikulově se chystá zaujmout několika více či méně známými skladbami.

Jazzový večer, jako pocta mikulovskému saxofonistovi s iniciály KK, se napevno usadil v hudebním kalendáři města pod Pálavou. A nejen to. „Akce měla podle mě vliv i na to, že na základní umělecké škole vznikly dva soubory, které se zabývají jazzem, swingem a dalšími žánry," poznamenal Smečka.

Těší ho, že díky pořadu do Mikulova rok co rok přijíždí muzikanti a vzácní hosté s jazzovými rytmy v krvi, za nimiž by jinak lidé museli cestovat někdy i dost daleko. „V posledních letech dáváme prostor hlavně mladým hudebníkům a orchestrům. A kombinujeme to se známými sólisty," popsal záměr sdružení.

Řád Karla Krautgartnera letos obdrží in memoriam saxofonista a flétnista Günter Kočí, za nějž ocenění převezme dcera Gábina, jazzová zpěvačka.

Hybš s orchestrem? „Super, ale na koncert se bohužel nedostanu," uvedl muzikant a příznivec jazzu Emil Čapka. Šanci poslechnout si koncert mu dává Český rozhlas Brno, který z pořadu pořídí záznam a odvysílá jej v éteru.