Mikulovská rozvojová už potřetí pořádá Jeden svět v regionech, rok co rok přitom spolupracuje se studenty domovského gymnázia. Ti před začátkem festivalu vyrážejí do ulic, rozdávají kompletní programy festivalových projekcí a netradičně dávají vědět o tom, že i město pod Pálavou je součástí Jednoho světa.

Tentokrát se vyzbrojí velkou nástěnkou s nákresem dvou polokoulí, na niž kolemjdoucí anonymně vyznačí, kde se podle nich nachází ideální místo pro život a kde by naopak bydlet, studovat, pracovat, vychovávat děti či zestárnout nechtěli ani za nic. Propagační akce se tak zároveň stane malou sociologickou sondou, která přiměje k zamyšlení.

„Žijeme ve složité době, lidé řeší existenční problémy, kolikrát uvažují o změně bydliště jako o východisku ze své situace. Nebude od věci, když se na tuto problematiku podíváme v širším měřítku,“ doplnila Sylva Chludilová z Mikulovské rozvojové. Zaznamenané údaje organizátoři vyhodnotí, zveřejní a tabuli vystaví ve foyer městského kina. Zůstane tam po celou dobu konání festivalu.

Letošní projekt volně navazuje na ty z předchozích festivalových ročníků. Loni dobrovolníci sbírali otisky prstů, dlaní i psích tlapek, které nakonec vytvořily nápis Jeden svět. „Oslovení reagovali báječně, zapojilo se jich přes šest set,“ připomněla Chludilová s tím, že poprvé název festivalu sestavili lidé v Mikulově přímo ze svých těl.

DANA SMRČKOVÁ