„Exponáty budou chronologicky seřazené od těch nejjednodušších po ty nejsložitější. Návštěvníci tak uvidí otevřené čtyřkolové vagonety, lovecké bryčky, selské a povozní kočáry, dopravní prostředky s jednoduchým baldachýnem na zdolávání krátkých vzdáleností i uzavřené kočáry, s nimiž se mohlo cestovat za jakéhokoliv počasí,“ vyjmenoval kurátor expozice Jiří Georgiadis.

Většina kočárů pochází z Rakouska. Exponáty ze severu Moravy jsou ze specializované dílny, která se zaměřovala na jejich výrobu. K vidění budou také historické dopravní prostředky z Francie, Německa, Polska a dalších zemí.

„Kočáry jsme na zámek sváželi tři dny. Teď je ještě musíme vyčistit a naaranžovat. Některé kusy je také nutné doplnit o čalounění, kozlíky, popruhy a světla,“ přiblížil kurátor.

Expozice má svůj původ v osmdesátých letech minulého století. „V té době jsem působil jako kastelán na hukvaldském hradě. Podnět k tomu, abych začal sbírat kočáry, mi dal historický film Záviš a Kunhuta, který tehdy filmaři na hradě natáčeli. Potřebovali historické kočáry a já jsem už tehdy nějaké k dispozici měl. V té době jsem se rozhodl, že je začnu sbírat,“ vysvětlil zrod svého neobvyklého koníčka Georgiadis.

Pro návštěvníky expozice je připravený také výklad. Kočáry si mohou prohlédnout v otevírací době valtického zámku, tedy od devíti do sedmnácti hodin.