Díky jeho zálibě, kterou baví nejen lidi na Břeclavsku, si Kocmánka Klaus všiml. „Naše spolupráce vznikla především proto, že se oba pohybujeme ve školství. Pan Klaus byl řadu let ředitelem gymnázia. A navíc mu neunikly moje kresby, které se mnohdy právě školství týkají,“ vypráví Kocmánek, který má za sebou úspěšný knižní rok. Nedávno vydal například i rozšířené vydání své knihy Ve víně je sranda.

Osmdesátistránkové dílo z prostředí českých škol obsahuje Klausovy texty, které vždy doprovází kresba na stejné téma. „Humor byl vždy dobrým způsobem, jak se ozvat. A přesně tak jsme k tomu při tvorbě přistupovali. Síla vtipu je značná, takže doufám, že pár lidem to mohlo otevřít oči,“ říká humorista, který je také pravidelným přispěvatelem do týdeníku Nový život vycházejícím na Břeclavsku.

Lukáš Macháček kreslil Krtečka.
Oblíbená pohádka? U dětí z Břeclavska vede Krteček

Autoři si nebrali servítky a pokusili se satiricky nastínit současnou situaci našeho školství. Na jednotlivých stranách poukazují například na to, že je ničí přehnané papírování a ve výsledku se učitelé nemohou soustředit především na samotné učení dětí.

S knihou se ztotožňuje podle autora mnoho profesních kolegů. „Mile mě překvapilo, že ohlasy jsou především od učitelů výborné, kniha se líbí. Navíc jsem rád, že se jejím kmotrem stal výtvarník Jiří Slíva,“ pochvaluje si Lanžhotčan.

Druhým kmotrem byl další učitel Leopold Králík, který s Kocmánkem na kreslených vtipech často spolupracuje.

Kreslíř Milan Kocmánek.
Jsem učitel a při pohledu na kalendář se směju každý den, říká kreslíř Kocmánek