Už v úterý večer vystoupí v břeclavské synagoze jako „muzikantky, dámy a ženy" Lucie Redlová, Beata Bocek a Jitka Šuranská. Od osmi hodin večer se na podiu vystřídají při společném i sólovém hraní. Nápad spojit různé hlasy a nástroje přišel na Mezinárodní den žen.

Z původního hecu však vznikl zajímavý projekt, který pojí tři odlišné muzikantky. Dcera Vlasty Redla s kytarou a mandolínou má nejblíže k bigbítu a folku, konzervatoristka Jitka Šuranská s houslemi a elektronikou zase směřuje ke spojení folkloru s budoucností. Beata Bocek pak s harmonikou a píšťalou upomíná na rodné Těšínsko. Výjimečné spojení hudebnic, které se v předchozích dvou letech představily Břeclavi během Hudebních střed U Kapra, se odehraje jako součást koncertního cyklu Synagoga bez hranic.

Neméně výjimečnou bude návštěva hudebního dua Tara Fuki, v němž se setkávají dvě cellistky, dvě křehké dámy a jejich sametové hlasy. „Dorota Bárová a Andrea Konstankiewicz se do města vrací po letech. Hvězdy domácí alternativní scény za sebou mají bohatou kapelní spolupráci, koncerty po celé Evropě a dva Anděly. Synagogu rozezní v sobotu od osmi večer," lákal Kabelka.

Z opačného konce se na ženy zaměří program literárních kaváren v tamní knihovně. V úterý a ve čtvrtek od čtyř hodin odpoledne se návštěvníci malého sálu dozví o zániku prvního boybandu – The Beatles. Filmovou zábavu zejména pro divačky zase nabídne ve středu a ve čtvrtek kino Koruna. První večer promítne francouzskou romantickou komedii Paříž – Manhattan a den na to český muzikál s Lucií Bílou ve 3D – Carmen.

Nehledě na pohlaví v sobotu dopoledne přivítá lidi veřejná snídaně fairtrade výrobků s bleším trhem pod břeclavským zámkem. A to od devíti do dvanácti hodin. „Jde o společnou snídani, kterou vyjádříme podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. Oslavíme tím Světový den pro fair trade," přiblížila za pořadatele akci Pavlína Božková z Břeclavi.