Jeden z prvních letošních hudebních festivalů dnes pořádají příznivci bigbítu v Podivíně. Od osmi hodin večer v tamní sokolovně vystoupí tři kapely, které představí tři generace rockerů. Hvězdou akce se vzpurným názvem Máničkám ještě neodzvonilo bude slavná Garage s Tony Ducháčkem.

Muchomůrky bílé

Ve dvacet hodin otevře večerní program mladá kapela Irnis z Valtic. Šestičlenná sestava se dala dohromady teprve před rokem. Spojení tvrdých rockových kytar s DJem a rapperem však slibuje netuctový zvuk a nadhled.

Mladou krev na podiu poté vystřídají zkušení muzikanti s kapelou Garage. Ta spolu s nezaměnitelným frontmanem Tony Ducháčkem dá naživo vzpomenout na hity Můchomůrky bílé, Špatná věc nebo Jdi spát.

Garage patří spolu s kapelami jako Jasná páka, Dybbuk nebo Plastic People of the Universe k legendám českého undergroundu osmdesátých let. Kombinace řízného saxofonu, úderné rytmiky a Ducháčkových provokativních textů u cenzury neprošla, a tak měla kapela do roku 1989 s hraním problémy. Po revoluci si ale Garage zahrála v newyorských klubech či na festivalech ve Francii a Belgii.

Původním názvem Garáž vznikla už v roce 1979 a inspirovala se punkem, pub rockem a novou vlnou. Vystřídala se v ní řada hudebních osobností, příkladem za všechny jsou Mejla Hlavsa nebo Ivan Kral.

Hudebním nábojem na Garage dokonale naváže domácí kapela Sanitka. Ta večer uzavře v tanečním rytmu v omlazené sestavě, ale s osvědčenými hity z obou alb, které vydala.

Vstupné na dnešní festival se Skupovými máničkami na plakátech vyjde na sto dvacet korun. O zábavu by neměla být nouze. Pozvánka slibuje, že se bude hrát až do dvou do rána.