„Město se na týden rozezní barokní hudbou a přivítá špičkové lektory hudby, tance a zpěvu z celého světa. Školu intepretačních kurzů, které v naší republice nemají obdoby, pořádá Společnost pro starou hudbu. Na své si díky nim přijdou jak dospělí, tak děti, pro něž se každoročně otevírají dva kurzy. A to dětský orchestr a tanečně-pěvecká třída," přiblížila akci Klotylda Marková, která má na starosti její propagaci.

Pořadatelé letní školy k letošnímu výročí nabídnou zajímavý program hudebních koncertů a tanečních představení ve Valticích a okolí.

„Hudební týden otevře v sobotu šestého července Händelův Mesiáš ve valtickém farním kostele. Na sobotní oratorium naváže v pondělí na stejném místě Hudba milosrdných bratří v podání Musica Kukusiensis. V úterý pak ve Španělské konírně valtického zámku zahrají Moravští symfonikové," pozvala Marková.

Rozezní i Janohrad

Ve středu desátého července lidé zamíří na Janův hrad, kde vyučující odborníci na starou hudbu připraví nokturno. „Další vystoupení se pak konají každý den v areálu valtického zámku," doplnila program Marková.

Letošní ročník Mezinárodní letní školy staré hudby přináší řadu novinek, kterými se snaží kurzy obohatit a zpestřit. Vůbec poprvé se ve Valticích setkají s pěti lektory, a to odbornicí na zpěv a ornamentiku Julií Hassler z Francie, slovenským klarinetistou Róbertem Šebestou, cembalistkou Alenou Hönigovou, flétnistkou Martinou Bernáškovou a Dianou Scrivener z Velké Británie. Ta pomůže zájemcům ke zdokonalení v renesančním tan­ci.

„Znova s námi bude Dorothée Wortelboer, odbornice na tance baroka a renesance, a znova se také otevře třída barokního herectví, kterou opět povede Lorenzo Charoy. Interpretaci hudby středověku a renesance bude po delší pauze opět vyučovat Corina Marti, jako lektor houslové třídy se do Valtic vrátí Gunar Letzbor, třídu sólové zobcové flétny povede Gábor Prehoffer," prozradila obsazení některých lekcí Marková.

Letní škola ve Valticích je nejstarším a nejrozsáhlejším kurzem u nás a každoročně vítá na tři sta profesionálů i amatérů. Ti tam během týdne získávají pod vedením renomovaných lektorů z celého světa nové zkušenosti. Někteří si při tom i užijí aktivní dovolenou s celou rodinou.

Oblíbené jsou také pravidelné večerní koncerty lektorů a jejich žáků.