Prostory zámku zaplní unikátní vázy, designové objekty, mísy, nábytek, svítidla, umělecké projekty i spotřební předměty. „Festival navíc zahájí v pátek od devatenácti hodin maškarní bál, na kterém zahraje DJ Matthew," pozvala kurátorka Jana Zielinski z pražské Galerie Křehký, která akci pořádá ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově.

Art design představuje světově rozšířený pojem zahrnující design s přesahem do volného umění. Věci nemusí být nutně vyráběné sériově. Jde o prototypy, unikáty a autorské originály.

na co se těšit
- v pátek: 19.00 maškarní bál + otevření všech výstav
- v sobotu: 10.00 – 12.00 pozdní snídaně na zámku, 12.00 – 13.30 představení výstav, 13.00 – 18.00 setkání s autory 
v expozicích, 17.45 odjezd do Lednice, 18.00 – 22.00 večerní prohlídka zámku Lednice, grilování s Marcelem Ihnačákem u Minaretu, lampionový průvod (pro zvané)
- v neděli: 11.00 piknik na Svatém kopečku v Mikulově, sraz v 10.45 u kašny na mikulovském Náměstí

K vidění budou díla od Jakuba Berdycha, Daniela Piršče, Sandera Wasiinky, Karla Hanáka, Michaela Bačáka, Lucie Koldové, Tomáše Krále, Olgoje Chorchoje a Milana Pekaře. Některá díla umělců budou setrvají v Moravské galerii na zámku až do dvacátého srpna. „Sander Wassink přijede s projektem, který nás nadchnul nejen nečekaným použitím 3D tisku v keramice, ale i výslednou kolekcí váz. Jeho instalace bude v zámecké knihovně," informoval druhý z kurátorů výstavy Jiří Macek.

To Milan Pekař představí v Mikulově kulatou vázu z porcelánu, jejíž povrch je upravený speciální glazurou. Kulatá váza je prvním předmětem, který pro galerii Křehký navrhl. „Tvar bez ucha připomíná klasickou čínskou vázu. S dvěma uchy se nám okamžitě vybaví řecká amfora, tento dojem ještě podporuje bronzový povrch glazury," komentuje Pekař kolekci, kterou ukáže ve speciální instalaci společně s jeho novinkou Malou vázou.

Na akci se sejdou nejen designéři; rovněž sběratelé, galeristé a milovníci umění. Pro všechny je po celé tři dny nachystaný i doprovodný program. Chybět nebude tanec, ochutnávka specialit, soukromá prohlídka lednického zámku, ochutnávky vín a další výlety po Břeclavsku.

Hlavním lákadlem bude nejen pro návštěvníky setkání se všemi autory, uskuteční se v sobotu od třinácti hodin v Ditrichštejnském sídle. Předtím však každý z umělců krátce svou tvorbu zájemcům představí.

Hlavní dějiště se ještě téhož dne přesune do Lednice. Od osmnácti hodin se vydají chodbami večerního lednického zámku a sobotní program uzavřou grilováním s Marcelem Ihnačákem u Minaretu a lampionovým průvodem.

Tečkou za víkendem nabitým uměním bude v neděli od jedenácti hodin dopoledne piknik na Svatém kopečku v Mikulově.