Již v pátek ožije město s historickým nádechem městskými oslavami. Představí se na nich například Michal Hrůza 
s kapelou, mladá populární zpěvačka Debbi či kapela Mandrage.

Slavnosti města Mikulova, které potrvají až do neděle, nabízí pestrý program pro všechny generace. Zahrnuje oblíbenou Muzejní noc, dobový jarmark či Mikulovské vinné trhy. „Samozřejmě nebude chybět ani program pro děti," ujistila Lenka Křivánková z pořádající městské společnosti Mikulovská rozvojová.

Výběr z programu
- Pátek:
10.00–18.00 den otevřených dveří v archivu
17.00 divadelní představení Golem, Horní synagoga
18.00–24.00 zámecké příběhy

- Sobota:
10.00–16.00 dobový jarmark na Náměstí
10.00–20.00 Mikulovské vinné trhy, Hotel Zámeček
19.30 Michal Hrůza, amfiteátr
21.00 Debbi, amfiteátr
23.00 Mandrage, amfiteátr

Účastníci zapátrají mikulovskou historií v sídle břeclavského Státního okresního archivu, který v pátek pořádá den otevřených dveří. „Veřejnosti bude přístupná celá budova archivu, včetně jinak přísně střežených depozitářů, skrývajících důležité archivní dokumenty z dávné i nedávné minulosti, knihovny a konzervační a restaurátorské dílny. Prohlídka bude zakončena výstavou, která představí známé osobnosti z dávné i nedávné minulosti, spjaté s naším městem," pozval na prohlídku ředitel Miroslav Svoboda.

Městské oslavy pak budou pokračovat populární 
a hojně navštěvovanou Muzejní nocí, která nabídne volný vstup do zámku, Horní synagogy, Dietrichštejnské hrobky a kostela svatého Václava.

Zajímavý program s názvem Zámecké příběhy připravilo tamní Regionální muzeum. Jeho součástí se stane setkání s mikulovskými šlechtici, volný vstup do expozic, hry a soutěže pro děti, zámecké ohňování, noční rozloučení s bílou paní či vystoupení cimbálové muziky Klaret, rockové kapely Denwer a historické skupiny Marcomania.

V Dietrichštejnské hrobce návštěvníci nahlédnou s dávným poutníkem i do historie pohřební kaple, kam se po 232 letech vrátí poutní socha Černé madony z kostela svatého Václava.

Sobotní program na Náměstí bude patřit opět historii a dobovému jarmarku. Ve dvě hodiny odpoledne tam začne soutěž Mikulovská cihla. „Soutěžící se budou snažit donést cihlu co nejdále po trase z Náměstí přes zámeckou zahradu k zámku a vítěz získá padesátilitrový sud kvalitního bílého vína," vysvětlila pravidla Křivánková.

Nejen pro děti je připravené hudebně zábavné odpoledne v amfiteátru. Nabídne ukázku činností Domu dětí a mládeže, vystoupení malých tanečníků a zpěváků z mikulovských škol, soutěže, malování na obličej, skákací atrakce či výtvarné dílny. Starosta Mikulova Rostislav Koštial také ocení děti a mládež za mimořádné školní i mimoškolní výkony, které přispěly k propagaci a dobrému jménu města.

Vše vyvrcholí očekávanými koncerty, na které se chystá i Vendula Konečná z Břeclavi. „Nejvíc si určitě užiji Mandrage," těší se Konečná.