Malíř, grafik, tvůrce světelných objektů, prostorových struktur a projektů architektury oslaví letos devadesátiny. „François Morellet se již na počátku padesátých let rozhodl pro příklon ke geometrické abstrakci. Ta je v jeho podání výjimečná v propojení pravidel, která určují základní koncept pro výstavbu díla, a možností využít principy náhody," uvedla galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná.

Umělcovým krédem se stalo dodržování předem stanovených zásad, které využívá pro strukturování plochy obrazu, reliéfu či světelné instalace. Předem definovaný postup ovšem umožňuje zakomponovat do díla také nadsázku, smysl pro humor a ironii. „Morellet se nikdy nebál pracovat 
s nejrůznějšími materiály, 
a tak střídá malbu na plátně, instalace se dřevem, kovovými pásky a šablonami s neonovými trubicemi nebo lepicí páskou. To vše bude na výstavě 
k vidění," pozvala galeristka.

Inspirace pro mnohé

Jak Brucháčková Závodná zmínila, v českém výtvarném prostředí se Morelletovými principy tvorby inspiroval například Zdeněk Sýkora.

Vernisáž začíná v Mikulově ve čtvrtek v podvečerních šest hodin. Výstava děl Francoise Morelleta potrvá v Galerii Závodný do 23. dubna.