„Letos je hlavní novinkou tančení Moravské besedy. Pokusíme se zdolat český rekord v počtu tanečníků. Zatím je přihlášených asi sedmdesát koleček a v každém z nich jsou čtyři páry. To znamená dohromady asi pět set šedesát lidí. Budeme ale rádi, když dorazí alespoň půlka. Dovedeme si totiž představit, jak to může dopadnout, když přihlášení není závazné," představil letošní oživení ředitel festivalu Petr Ševčík.

Moravskou Besedu zatančí pozvané folklórní soubory i krojované chasy ze širokého okolí. Zájemci se však mohou hlásit i nadále.

Možnost podílet se na pokusu o zapsání do české knihy rekordů budou mít dokonce i nepřihlášení. Stačí, když dorazí na mikulovské náměstí hodinu před zahájením tance. Jedinými podmínkami je, aby na sobě měli tanečníci kroj a uměli choreografii. Pořadatelé tak doufají, že se příští pátek v šest hodin večer rozpohybuje do rytmu hudby co nejvíce lidí.

Šance na překonání rekordu mají podle předběžných odhadů vysoké. Podle zástupců Pelhřimovské agentury Dobrý den, která v České republice zastřešuje oblast rekordů a kuriozit, se totiž zatím v tuzemsku podařilo při tančení Moravské besedy sestavit nejvíce šestnáct koleček.

„Naše šance tedy vypadají nadějně. Jde nám ale hlavně o zpestření festivalu. Inspirovala nás také folklórní akce ve Vyškově, kde se tradičně tančí Hanácká beseda," vysvětlil Ševčík, jak originální nápad vlastně vznikl.

Pestrý program však následuje i po odtančení Moravské besedy. Ihned po ní nastane „Zárážání hory", což je zvyk z šestnáctého století.

Vždy, když pěstování vinné révy vrcholilo, bylo nutné úrodu ochránit. Proto vrchnost symbolicky zavírala vinohrady a nikdo do nich nemohl až do vinobraní vstoupit. Tradiční rituál se bude konat i na mikulovském náměstí.

„Zarážení hory bude doprovázet hudební program. Poté bude následovat volná zábava ve společnosti dechové hudby Hornobojani. Vstup na všechny akce festivalu je volný," lákal Ševčík.

V sobotu dopoledne se zase Mikulov promění v Roztančené město. Jednotlivé soubory budou po celém Mikulově tancem a zpěvy zvát na odpolední vystoupení na hlavním náměstí. Typický folklór pro svou oblast představí domácí Národopisný soubor Pálava a cimbálová muzika Píšťalenka, Mužský a ženský sbor z Dolních Dunajovic, Horácky soubor písní a tanců Vysočan z Jihlavy i dvě folklórní skupiny ze Slovenska – z Popradu a z Bratislavy.

Další sousedé, Rakušané, budou tentokrát chybět. „Původně festival vznikl jako nástroj utužování přeshraničního přátelství. Plán také byl, že se každý rok bude akce konat v jiné zemi. Měla se střídat Česká republika, Slovensko a Rakousko. Sešlo ale z toho. Letos Rakušané ani nepřijedou. V posledních letech s nimi nemáme moc dobré zkušenosti. Jsou nespolehliví a je s nimi těžká domluva," posteskl si Ševčík.

JANA LANGOVÁ