Zájemci mohou jeho obrazy vidět přímo u něj doma v Lednici nebo v břeclavské Galerii 99. Malby Vitali Komarova jsou součástí výstavy Obrazy z Lednicko–valtického areálu a Pálavy.

Do České republiky přicestoval sympatický umělec asi před deseti lety. V Praze absolvoval řadu výtvarných kurzů. Svou malířskou základnu se rozhodl vybudovat na Moravě. „Mám rád van Gogha a vůbec středozemské umění. Hodně malířů si oblíbilo jihofrancouzskou Provence. A v Praze mi poradili, že mám zkusit Moravu, že je to taková česká Provence,“ popisuje svou cestu na jih Moravy výtvarník. Nejprve bydlel v Milovicích, pak mu ale učarovala Lednice. „Lednice je pro mě ideální. Je tu zámecký park a v něm hodně inspirace. Když potřebuji něco zařídit ve městě, tak je blízko Břeclav. Odtud se dá jet dál vlakem,“ vysvětluje Komarov.

Nejčastěji maluje otec dvou dětí na plátno, rozměry i obsah obrazů se snaží přizpůsobit poptávce. „Všechny moje obrazy se dají koupit. Lidi si raději na zeď pověsí kytičky a přírodu než třeba namalované větrníky,“ říká. Přesto v jeho galerii pár namalovaných zákusků na stěnách visí.

Inspiraci a motivy hledá malíř nejraději přímo v terénu. „Sednu do auta nebo na kolo, jedu a rozhlížím se. Nejlepší je ale jít pěšky. To si zajímavého koutu v přírodě všimnu vždycky,“ říká Komarov.

Zdeňka Savarová