Takto mladá žena mluvila o důvodech návštěvy architektonicky moderně pojatého klubu, kde se v sobotu uskutečnila mikulovská premiéra scénického čtení.

Obstarali ji herci ze souboru LiStOVáNí v čele s Lukášem Hejlíkem. Přestože za uplynulých patnáct let poznali lidé jeho projekt v mnoha městech včetně Břeclavi či Valtic, Mikulovu se scénické čtení vyhýbalo. „Přitom jsem s ním tady chtěl vždycky vystupovat," řekl Hejlík Novému životu.

Literární událost měla ve městě odezvu. Místa si předem rezervovalo více než šedesát lidí, prostor jich ale zaplnilo daleko více. Markéta Vaňková byla mezi nimi. „Vím, že se LiStOVáNí konalo ve Valticích, ale nikdy jsem tam nebyla. Je to premiéra i pro mě," sdělila návštěvnice, jež na improvizovaném jevišti sledovala také výkon Zdeňka Černína – zakladatele Dvorního divadla v Hlohovci.

Za dřívějšími představeními ve Valticích a nynějším v Mikulově stojí tentýž člověk – literární nadšenkyně Petra Caulfield. „S Lukášem Hejlíkem se známe delší dobu. Splnil mi sen tím, že začal listovat ve Valticích. Jednou se mi svěřil, že by si chtěl zahrát i v Mikulově. Proto jsem se tentokrát rozhodla splnit sen já jemu," vyprávěla Caulfield.

Ta přesunula program mimo jiné díky většímu „trhu", který Mikulov ve srovnání s Valticemi představuje. „Mikulov o kulturu stojí o něco více, tím ale Valtice nehaním. Jsou zaměřené spíše na víno," poznamenala spolupořadatelka.

Herci přijeli do klubu s knihou Láska a tělo, kterou napsal dnes již zesnulý autor Arnošt Lustig. Hejlík a spol. s Lustigem v minulosti knihu křtili, v současné době se k ní rádi vrátili. „Byl se na LiStOVáNí asi dvakrát podívat a pak se ptal, proč nehrajeme něco od něj. Odpověděl jsem mu, že by nám bylo ctí. A když řekl, že připravuje trochu choulostivou knihu plnou sexu, šli jsme do toho o to více," líčil Hejlík s úsměvem.

Dílo s intimněji pojatými scénami vyvažuje hořké téma holokaustu. „Uvedli jsme více než sto knih, ale holokaustu se nevěnovala žádná. Navíc hrajeme v Mikulově. Fakt nekecám, když řeknu, že to byl můj sen," uvedl herec, jenž ještě nedávno účinkoval také v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Ještě než se v sobotu s kolegy vydal do Mikulova, hrál podle Lustigovy knihy v břeclavské knihovně.

Hejlíkův projekt nebude jedinou literární událostí v Clubu 292. Na autorské čtení má přijet například spisovatel Michal Viewegh. „Chtěla bych tady každý měsíc jednu akci," potvrdila Caulfield.