„Bitka začala. Pekařův Martin měl levou škraňu opuchlou jak pecen chleba. Ostatní měli hlavy rozkřápané, jak žufany. Z kulturáku zbyla jen šopa na dřevo," povídá Horák alias stařeček Pagáč v upoutávce. Jedna hláška v nářečí střídá druhou. Mladý vypravěč je řádně vyšňořený a má pověstnou fajfku.

Nevšední nápad na videopozvánku na letošní Jánské hody dostal první boleradický stárek Aleš Víteček. Spolu s kolegy ze „štábu" ji nazvali Metlaři sa nesúdí.

„Boleradickým se tak říká, takže to celkem sedí. V boleradickém divadle jsme to natočili za jeden večer. Další den jsme pak dodělali zvuk, sestříhali záběry a celé to dali dohromady," doplňuje spoluautor videa Horák. Tomu před kamerou sekundoval Martin Soukop. Parodoval postavu Jury Kláska.

Oba zdárně předvedli pohybové figury známé z úvodu komediálního seriálu natočeného podle knihy Zdeňka Galušky.

„Zkopírovali jsme začátek jeho znělky. Myslím, že se to povedlo. Máme hodně kladných ohlasů. Žádné negativní," těší se z výsledku jeden ze „zasloužilých umělců", za které se v úvodních titulcích videa s nadsázkou označili.

Ihned po uvedení na internetových sociálních sítích jej zhlédlo několik stovek diváků. „U natáčení jsme zažili hodně legrace. Vznikly i nepovedené záběry, které jsou snad ještě lepší a zábavnější než ty použité. Plánujeme je později také zveřejnit," láká Horák.

Ani jeden ze dvou hrdinů není stálým členem místního ochotnického souboru. Jejich výkony ale ocenili i zástupci boleradického divadla. „Kdeže jsou dnes hlášení obecního rozhlasu nebo plakáty na vratech stodol! Boleradičtí jsou s dobou," vítá nápad, jak pozvat na hody, i Jiří Janda z Divadelní spolku bratří Mrštíků. Ty začínají v pátek 28. června.

Podobnou parodii vytvořili Boleradičtí už na začátku roku. Tehdy divákům ústy prskajícího Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše sdělili, že se nebude konat krojový ples, ale jen maškarní.

Zdroj: Youtube

PŘEMYSL SPĚVÁK