Ještě poslední zkoušky. A pojedou na ostro. Ochotníci ze souborů Bedřicha Kaněry a Břetislav se momentálně připravují na divadelní festival Hobblík a Mumraj! 2012, který se uskuteční příští týden v Hodoníně.

„Oba soubory mají už tradici a jsou vyhrané, herci si navzájem sekundují a spolu na jevišti jim do jde. Těším se na provedení jejich inscenací a držím jim palce při hodnocení, které si nenechám ujít,“ oznámil režisér domácího souboru Svatopluk Radim Blaško.

Zejména herci vystupující pod jménem Bedřicha Kaněry mají momentálně napilno. Na festivalu představí hru z Pohádky do pohádky, jež se skládá ze čtyř částí z pera bratří Grimmů.

„Určitě to bude originální pojetí, pod vedením režisérky Dany Vilímkové se tahle parta už několikrát dostala na vrchol přehlídky,“ řekl Blaško.

Břetislavští vyráží do Hodonína s hrou Mrzák Inishmaanský. Jde o příběh, který diváky zavede do třicátých let minulého století na irský ostrov Inishmaan, kam přijíždějí natáčet filmaři ze Spojených států Amerických. Ti si mezi tamními obyvateli vybírají herecké adepty, což mezi místními způsobí rozruch.

„Hra není jen seriózní komedií, ačkoli se nedá mnohým hercům upřít komediální talent, ale obsahuje také filosofický i etický podtext, který diváka nenásilně vede k zamyšlení,“ uvedla čestná členka souboru Šárka Hodonská.

Beze změn

Naposledy mohli lidé vidět „Mrzáka“ v kulturním domě v Poštorné, kam ochotníci přijeli v pátek. Nyní se herci hlavně soustředí, zkoušek na jevišti je méně. Důvod? „Nechceme na poslední chvíli dělat změny,“ vysvětloval rozhodnutí divadelník Lukáš Podlucký.

A krotil slova o přehnaných ambicích. Třeba už kvůli poslední účasti souboru na hodonínské přehlídce, kde s úsměvnou hrou Muž sedmi sester skončili před dvěma lety na druhém nepostupovém místě. A to byla hra, která doslova brnká na současné trendy diváků. Hlavní je zábava, smutek, tragédie a starosti jsou mimo zájem.

„Ačkoliv je Mrzák Inishmaanský také zábavný, současně je těžším tématem. Stojíme nohama na zemi. Chceme se hlavně ukázat v dobrém světle. Zároveň bychom ale chtěli skončit co nejlépe. I když odborná porota někdy nenechá niť suchou, je pro nás její hodnocení velmi důležité,“ mínil Podlucký.

Břetislav se na jevišti objeví ve čtvrtek jednadvacátého března od tři čtvrtě na devět večer v dospělé kategorii Hobblík.

Herci z ansámblu Bedřicha Kaněry se představí o den později před devátou hodinou ranní ve studentské kategorii Mumraj!.