„Navýšení kapacity bude určitě jeden z bodů, kterým se budeme zabývat po vyhodnocení letošní přehlídky. Pokud bude i další ročník nesoutěžní, můžeme o tom uvažovat," potvrdil herec z boleradického spolku Zbyněk Háder.

Oznámil tak zároveň změnu, která současnou přehlídku provází. Ve srovnání s předchozími léty není soutěžní. „Bylo to namáhavé a hodně nás to vytěžovalo. Takže jsme se letos rozhodli, že ji neuděláme soutěžní, ale amatérskou. Omezili jsme se tak na čtyři představení," sdělil jednatel Divadelního spolku bratří Mrštíků Jiří Janda.

Na závěr Krakonoš

Také on připustil, že navýšení počtu her je ve hře. Těšit by se tak mohli i lidé, kteří letos viděli pouze nápis: vyprodáno. Divadelníci současně upozornili, že vidět hostující soubory lze v Boleradicích i mimo Jarní Sešlost. „Snažíme se nekoncentrovat představení do jednoho týdne, ale volně je rozprostřít do celého roku. Za rok u nás hosté sehrají patnáct až dvacet představení. Našich vlastních je pak asi padesát," počítal přibližně Janda.

Na festivalový závěr návštěvníci vyrazili vstříc klasickému muzikálu Malované na skle v podání Divadelního spolku Krakonoš z Vysokého nad Jizerou. „Je to lukrativní titul pro diváky i herce. Už jsem jej viděl u nich a líbil se mi," ujistil Janda. Letos je přehlídka bez poroty, proto se Boleradičtí zaměřují na to, aby nabídli hry, které se lidem s jistotou zalíbí. Výběr představení i souborů mají čistě ve své režii.

A zvolili úspěšně. O úvod se ve středu postarala Vlastenecká Omladina z Vídně. Ta uvedla hudební komedií na motivy slavného humoristického románu Saturnin.

„Bylo vyprodáno, krásná podívaná. Vídenští si dali záležet na reáliích a zařadili i hudební a taneční složky třicátých let. Líbilo se nám to. Nad diváckou návštěvností si libujeme a chválíme si ji," prohlásil jednatel spolku.

Moderní pojetí

Mezi diváky nechyběl například Miroslav Strouhal z Hustopečí. „Bylo to velmi milé a hezké představení. Byli tam výborní herci. Nejen ti z Boleradic, ale i čechovídeňáci. Myslím si, že jsme se bavili," dodal Strouhal.

Ve vídeňském souboru hostuje z Boleradic Zbyněk Háder a Jiří Brabec.

Příznivci modernějšího pojetí muzikálu si přišli na své ve čtvrtek. Divadelní spolek Stodola z Jiříkovic se představil s Nemrtvou nevěstou. „Bylo to výborné divadlo, které se u nás zas tak nevidí. Mně osobně se to líbilo, protože to bylo něco, co v našich vodách moc vidět není. Byla tam výrazná taneční složka, jsou to mladí lidé a tancovali moderní choreografii. Nejlépe to bylo asi přijato od mladších ročníků. Ohlasy jsem slyšel jen pozitivní," tvrdil Háder.