Dvě nové desky otevírají edici unikátních nahrávek filharmoniků, kterou chce Filharmonie Brno postupně rozšiřovat. „Jako první vyšla Lenora, oratorium Antonína Rejchy. Následující týden jsme pak vydali album s Maličkostmi a Symfonií č. 1 Antonína Dvořáka, ale v podobě prakticky neznámé,“ upozornila ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová.

Na albech si lidé vyslechnou skutečné unikáty. „Skladby Antonína Rejchy i Antonína Dvořáka, které hrajeme, jsou obecně téměř neznámé, dokonce i mezi hudebníky v Česku,“ uvedl šéfdirigent Davies.

Jitka Mikulášková tvoří naplno. Na sociálních sítích a webu Jitka Miku Art, který spustila loni, mají její díla tisíce fanoušků.
Umělkyně z Brna: Malování je součást života celé rodiny. Podívejte se

Obě nahrávky zpracoval jako mistr zvuku Jaroslav Zouhar, jinak též trombonista Filharmonie Brno. „Lenoru jsme natáčeli při generálce a také na živých koncertech. Výsledek je tedy mixem čtyř různých nahrávek. K tomu jsme ještě dotáčeli některé sólové pasáže, ale to už v prázdném sále, takže bylo potřeba pečlivě vybalancovat dozvuk a další drobnosti, aby zpěv zněl jako před zaplněným sálem. Byla to zajímavá práce,“ uvedl Zouhar.

Zdroj: archiv Filharmonie Brno

Alba lidé koupí i online. „Od poloviny ledna budou k dostání v novém e-shopu na webu filharmonie a následně v prodejní sítí Supraphonu a také ke stažení jako MP3," zmínila mluvčí brněnské filharmonie Kateřina Konečná. Po uvolnění vládních opatření lidé alba seženou i ve filharmonickém předprodeji v Besední ulici.

Zdroj: archiv Filharmonie Brno