„Vernisáž dvojvýstavy se uskuteční v sobotu v obou galeriích. První začne o půl třetí odpoledne v Konventu, druhá v osmnáct hodin v Eat Art Gallery," informovala kurátorka výstav Jitka Plesz, která provozuje mikulovskou Eat Art Gallery.

Své mytologické umění vystavované pod titulem Mythart ukazuje Rakušan v České republice poprvé. Dílo i jeho osobu ovlivňuje především historie. Umělec se noří do minulosti, aby tak mohl určit typografii budoucnosti.

„Jeho motto je – já jsem umění samo. Jeho tvorba se pne od malby přes uměleckou grafiku k plastice a také k performanci," popsala Plesz.

Jak dodává, Hogen je aktérem a ústředním bodem přechodu dvoutisíciletého období ryby k novému období vodnáře a mýtů. „Staré hodnoty se mění a ustupují hodnotám nového období. Legendy, pověsti, dějiny, vše je v pohybu," přiblížila kurátorka.

Pro mytologický přenos používá různých médií a technik. Vystavované práce v Mikulově jsou tisky čepelů pil, které vznikly hlubotiskem a nanášením několika vrstev barev na sebe. Vykazují tak rozmanitá barevná spektra a struktury.

„Hnací síla se pohybuje cik-cak linií vpřed nebo se pozastaví i ve výrazu díla. Tento cik-cak motiv se táhne jako seismografické zaznamenání vibrací celou jeho tvorbou. V grafice, barvě, formě i linii," poodhalila Plesz.

Podle ní je Michele van Hogen, který od devadesátých let pracuje jako svobodný umělec, v prezentaci svých děl perfekcionalista. „Rámy jednotlivých objektů jsou neomylně spojeny s dílem samotným a tvoří celek," líčila.

Materiály, které umělec používá, jsou přitom poměrně tradiční. Kvalitní ruční papír, dřevo, leštěná ocel, plexisklo a také speciální lepidla. Ty pak experimentálně zpracovává a používá. „Jeho barvy sytých tónin symbolizují životní sílu. Jsou citlivě vršeny přes sebe a vytváří spoustu mezitónů, které svědčí o umělcově kvalitě," podotkla galeristka.

Vedle umělecké grafiky tvoří umělec i takzvané fragmentální obrazy. Ty vznikají ve spontánních a momentálních situacích spojením mnoha dojmů. „Tvoří pro van Hogena, tak jako život sám, z momentální situace nový celek," tvrdila Plezs.

„Michel van Hogen není ani jako umělec, ale ani jako člověk jednoduchý. Je vizionář, centrem dění a hnací silou. To se nám snaží svými pracemi zprostředkovat," ře­kla.