Humorný bigbít s okamžiky k zamyšlení. Tak své hudební zaujetí charakterizuje hustopečská kapela Skrznaskrz, která baví své fanoušky už jedenáct let. Za tu dobu vydala hned několik nahrávek a hrála na řadě festivalů na Břeclavsku i mimo něj.

„Jako kapela jsme se dali dohromady čistě náhodně. První zkoušku jsme měli jedenáctého září 2001, kdy došlo k teroristickému útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Takže si to všichni přesně pamatujeme," otevřel rozhovor nečekaně bubeník kapely David Kopeček.

Bigbítová pětka

Kromě Kopečka hraje v současné sestavě kapely i baskytarista Petr Štýbl, kytarista Roman Urbánek, trumpetista Milan Komosný a akordeonista Tomáš Fabiánek. Kromě kytaristy a bubeníka všichni také zpívají. Většina kapely pochází ze Starovic, nyní však žije v Hustopečích.

„Dlouho jsme se brali jako kapela z Uherčic, kde jsme měli zkušebnu a zázemí. Hrajeme hlavně pro zábavu. Naši i našich fanoušků. Stále si totiž udržujeme vztah k recesi, jinak bychom to nemohli těch jedenáct let dělat," usmívá se bubeník Skrznaskrz.

To potvrzují i kabaretní kostýmy, v nichž na podiích často vystupují. Kromě historických pruhovaných plavek hrají i s kytičkou na hlavě nebo v policejní uniformě. Pozornost poutají i stylizovanými fotkami.

Netradiční název Skrznaskrz souvisí s celkovou image a texty kapely, kterým nechybí humorný nadhled. Což potvrzují například skladby O princezně, která práškovala nebo 25 tisíc mrtvejch rybiček. Vše má na svědomí Karel Novák, duchovní otec hustopečské kapely.

„Je to náš stínový člen, který směřování kapely řídí. Nejde o manažera, ale spíš o duši kapely. Je s námi totiž od začátku," zdraví na dálku kamaráda Kopeček.

Za jedenáctiletou existenci stihla pětičlenná sestava, která prošla částečnými obměnami, natočit čtyři demo alba. Střídání některých členů v kapele je navázané právě na její nahrávky. Současná pětice spolu však objíždí kluby a festivaly čtyři roky.

Žánrově se Skrznaskrz pohybují mezi funky, rockem a punkem, experimentují i s elektronikou. Jejich hudba a texty jsou ryze autorské. I proto se podle Kopečka na soukromých oslavách a svatbách příliš nevyskytují.

„Známé hity nehrajeme. Texty vymýšlí Karel Novák, hudba vzniká kolektivně na zkouškách. Žádné hudební vzory totiž nenapodobujeme. Já osobně třeba poslouchám jinou hudbu, než hrajeme. Od folku přes jazz až po elektroniku. Český bigbít mě neláká," odkrývá.

Jediný člen s hudebním vzděláním je akordeonista Tomáš Fabiánek. Zbytek kapely jsou zapálení samouci. I tak na několik nahrávek. Tu poslední z loňského roku představují na svých aktuálních koncertech. Jmenuje se Doporučeně a Kopeček si za její zvukovou kvalitou stojí.

„Konečně jsme našli ideální nahrávací studio. Sice až na Vysočině, ale sedli jsme si i s člověkem, který studio má a desku nahrával," pochvaluje si Kopeček, který byl jedním ze dvou hlavních organizátorů hustopečského Pradědafestu.

Těší se na festivaly

Pradědafest však před dvěma lety kvůli problémům s penězi zanikl. Skrznaskrz, kteří tvořili tradiční součást Praděda programu, ale nemají o hraní na festivalech a v klubech nouzi. Na Břeclavsku můžou lidé kapelu slyšet na sobotním rockovém Podivafestu v Podivíně, kde budou hrát i Buty a Airfare.

„Čtrnáctého června hrajeme na zahájení sezony na hustopečském koupališti, den na to budeme na Festivalu krásných lidí ve Velkých Němčicích. V červenci je zase festival ve Vranovicích. Máme toho na léto víc," zakončil pozvánkou Kopeček.