Jedinečný projekt a cestu za rekordem odstartoval v listopadu roku 2016 barevným zásahem na tehdy ještě bílé plátno známý herec a zpěvák Roman Vojtek. „Bylo to při křtu mého kalendáře v synagoze. Tehdy jsme si dali za úkol, že to plátno od toho dne stihneme do roku zaplnit. Nešlo nám o rekord nebo o to, aby obraz namalovali známé osobnosti. Právě naopak. Chtěli jsme do galerie přivést lidi. Aby měli další důvod se u nás na pár chvil zastavit, protože v posledních letech lidé už o umění nemají takový zájem,“ řekl břeclavský malíř a tvůrce nápadu Antonín Vojtek.

S unikátním projektem kolektivního obrazu na velkém plátně přišel břeclavský malíř Antonín Vojtek. Bude vznikat celý rok a zapojit se do díla může v břeclavské Galerii 99 kdokoliv. Jako první tak učinili všichni nositelé jména Vojtek či Vojtková.
Velké plátno vytvoří davy. Vojtek je představí za rok

I když přicházelo mnohem méně lidí, než by si přáli, přece jen se s obrazem pojí několik příběhů. „Byli u nás i lidé z Kanady, Francie, Rakouska. Svým dílem přispěla i jedna Vietnamka. Dále k nám zavítala parta důchodců, jedna třída z gymnázia a mnozí další,“ vyjmenovala galeristka Jitka Vojtková.

Název Obraz pravdy vybrali pro svoje sdělení, které měl v závěru nabídnout. „Dívali jsme se, jaké barvy převažují a podle toho zjistili, jaká je nálada mezi lidmi. Na prvním místě vévodí barva modrá, což je touha. Ruku v ruce s ní jde zelená jako naděje. Lidé tedy pořád touží a mají naději,“ uvedl Vojtek.

Ještě tento týden dílo poputuje z galerie do obchodního domu v centru Břeclavi, kde si jej mohou lidé prohlédnout.

Ilustrační foto
Lázně na jihu Moravy jsou plné. Lednice už hosty odmítá