„Představujeme témata duchovního světa, mystiky, sexuality, živlů a kultu Isidy. Sobotní performance představila mystický rituál k poctě Mater neboli matky a k archetypům země a vody, života a smrti. A také byla jednou z dalších akcí projektu Cukrovar žije uměním," uvedla jednatelka pořádajícího Sdružení břeclavských výtvarníků Martina Sanollová.

Tvůrci chtěli využít možností a hlavně velkých prostor v Renahall. Výsledné téma pro tuto výstavu zpracovávali více než dva roky.

Přestože úvodní představení několika výtvarnic a jejich pomocníků začalo se zpožděním, diváci se dočkali zajímavé podívané. Po místnosti plné obrazů se za svitu tří reflektorů a doprovodu nenápadné hudby procházela tajemná dívka. Po celou hodinu trvání programu tvořila v hale velkoformátové stíny.

Po několika minutách se objevila další mladá žena, která představovala vodní živly. Vodu ze džbánu s úsměvem rozlévala po zemi. V tom ji vystřídala polonahá diva. A z předních řad diváků se zvedl muž a začal po ní malovat. Hlasitý potlesk sklidily i živé sochy představující zvířecí rysy. O závěr se pak postarala břišní tanečnice s mystickým rituálem a malováním bílou barvou po zemi.

„Co se týče náplně projektu Cukrovar žije uměním, jsme letos spokojení. Zrušit jsme museli pouze dvě dílny. Jednu z technických důvodů, na druhou se přihlásilo málo zájemců," sdělila Sanollová.

Velmi spokojení byli břeclavští výtvarníci také s návštěvností všech letošních akcí. Výstava Magna Mater bude pravděpodobně jejich posledním letošním počinem. Ke zhlédnutí je zdarma o víkendech až do konce října.

Výtvarníci ještě zvažují pořádání předvánočního uměleckého trhu či dílny pro děti.