Dvoudenní festival se vstřícným vstupným se opět odehraje v areálu sirných lázní, které dávají vzpomenout na slávu z osmnáctého století. Tehdy v Sedleci totiž vyrostl moderní léčebný komplex v barokním slohu, brzy po druhé světové válce byl však jeho provoz ukončen.

V pátek v pět hodin odpoledne zahájí hudební maratón brněnská kapela Popsmog, kterou vystřídá garážový rock Tyršovy společnosti. V osm večer pak dojde na jednu z hlavních hvězd Sedlfestu, kapelu Květy s osobitým zpěvákem a multiinstrumen­talistou Martinem E. Kyšperským. Chytré, hravé a experimentální písničkářství Květů na podiu vystřídá další brněnská alternativní hvězda. Živelný zpěvák a fyzický básník Petr Váša vystoupí se svou kapelou Ty Syčáci. Od jedenácti hodin pak převezmou otěže metalové kapely Alia Tempora a Hefaistova lyra, která první festivalový večer uzavře.

Jazz Petit i FruFru

Sobotní program rozezní bývalé sirné lázně již půl hodiny po poledni, kdy dostane prostor experimentální spojení safoxonu a australského didgeridoo pod názvem Duo Deši. Následovat budou jazzové standardy mikulovských Jazz Petit a řízná směs jazzu a funku v podání oceňovaného Tres Kvatros Quintetu. Zklidnění přinese koncert world music s Ladislavem Šiškou a kapelou Capre.

V osm večer přenesou do neklidných snů rozbujelé kytary rakovnických Manon meurt, po nichž ještě přidají na obrátkách FruFru. Představí í skladby z jejich poslední desky, která je před rokem vrátila na podia. Závěr festivalu pak bude patřit spřáteleným kapelám jako jsou bluesoví Bedofem, metaloví Search and Destroy nebo punkoví Next Round. Končit se bude až dvě hodiny po půlnoci.

Stanování zdarma je zajištěno na blízkém fotbalovém hřišti. Vstupenky v předprodeji se pohybují od 150 do dvou set korun, na místě pak od dvou do tří set.

Jako náhrada za zaniklé Janohraní na Janohradě, valtickou zastávku Hradologie nebo hustopečský PradědaFest může Sedlfest fanoušky v regionu rozhodně potěšit. Jen je škoda, že se letos termínově kryje s Besedou u bigbítu nedaleko Strážnice, která je v tomto ranku nejvyspělejší festival u nás.

PETR VLASÁK