„Na vydání Bandy Lvů jsem čekal rok. Nejdříve jsem ji musel přepisovat a podruhé se vydání odložilo kvůli marketingové chybě," přibližuje úskalí jednadvacetiletý spisovatel.

Se žhavou novinkou to neměl Šefara o moc jednodušší. Aby si lidé mohli Profíky přečíst, musel sáhnout hluboko do kapsy. „Druhou knihu jsem se rozhodl sám dofinancovat," svěřuje se.

Podle něj nabízejí nakladatelství několik smluv s různými variantami peněžních částek a náležitostí. Například jsou v ceně korektury textu či propagace knihy. „Já jsem si zvolil tu nejlevnější. Zaplatil jsem však polovinu, tedy deset tisíc korun," prozrazuje Šefara.

Zesměšnění boje proti totalitě, jak lze stručně knižní titul Profíci charakterizovat, je přitom Šefarovým vůbec prvním rukopisem. Břeclavan ji sepsal v šestnácti letech. „Už tehdy se objevily výhrady ke zvolenému námětu. Parodie na společnost nebyla aktuálním politickým tématem. Navíc se nelíbil ani upřímnější pohled na děti a rodiče," krčí rameny mladý autor.

Jak podotkl, do vydání zasáhla i krize. Nakladatelství totiž začala omezovat tisk. „Docela mě překvapilo varování nakladatelů, že není dobrý nápad knihu vydat, když prý v ní vyzývám děti k rebelii. Tak jsem se naštval a vydal jsem ji vlastním nákladem. Něco jako dnešní samizdat," říká.

A neprohloupil. Přestože je například Banda Lvů na pultech knihkupectví teprve měsíc, už nyní se Šefara setkává s kladnými ohlasy. „Především od starších lidí, které události první světové války zajímají," pochvaluje si mladík.

Ani vleklé čekání na vydání však břeclavského autora od psaní neodradilo. „Spíše mě to nabudilo. Mám o čem psát," tvrdí s úsměvem.

V současnosti nenechá spisovatel počítačovou klávesnici v klidu. „Mám například rozepsanou osobnější dramatickou novelu ze života," naznačuje Šefara.