Děti versus dospělí. I tak by se dal přejmenovat čtvrtý ročník boleradické Jarní Sešlosti. Ta totiž letos zažije zajímavé srovnání – téměř polovina všech představení šestidenní krajské divadelní přehlídky, která v Boleradicích odstartovala právě včera, bude patřit dětem.

„Obvykle bývalo dětské představení na přehlídce tak jedno dvě. Letos jsou čtyři. Dnes odpoledne se předvedou Jiříkovičtí, ve čtvrtek Dobšičtí, v pátek divadelníci z Brtnice a v sobotu pak Basta Fidli z Valtic,“ vyjmenoval hustopečský radní a známý divadelník Zbyněk Háder.

Dětská představení však nejsou zdaleka jediným lákadlem. „Přehlídka nabízí obrovskou žánrovou pestrost. Na programu máme jak dramata, tak kabaretní pásmo a jedno cimrmanovské téma,“ vypočívával Háder s tím, že diváky by samozřejmě pozval na všechna představení.
„Ještě jsem neviděl Valtické, na jejich Čmeldy se v sobotu odpoledne moc těším. Slyšel jsem na ně jen samou chválu,“ navnadil.

Určitě se prý půjde podívat i na kabaretní představení Na hlavě máš trpaslíka podle textu Luďka Nekudy, kterým se v úterý večer uvede Divadelní studio Prkno z Veverské Bítýšky. To vyhrálo hned první ročník Sešlosti a je i tentokrát spolu s boleradickými ochotníky horkým adeptem na vítězství v soutěži a postup na Národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim. Na ní se představí desítka nejlepších vesnických souborů z České republiky.

„Není vyloučeno, že z Boleradic postoupí soubory dva. Stejně tak ale nemusí postoupit žádný,“ popsal Háder možné varianty. Skvěle bavit se podle něj budou diváci i v pátek večer u Nestroyovy hry Lumpacivagabundus. Tu zahrají ochotníci ze Stonařova. Ještě o den dříve pobaví Sivičtí s cimrmanovským Dobytím severního pólu.

Domácí Divadelní spolek bratří Mrštíků se návštěvníkům Sešlosti představil už včera. Hned po zahájení. „Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo je komorní hrou o čtyřech příbězích. V každém z nich se na jevišti objeví vždycky jen dva lidé. Muž a žena. Inscenace je to trošku náročnější, ale myslím, že odbornou porotu by právě proto mohla oslovit,“ domníval se Háder.

Hru, kterou režírovala Alena Chalupová, měli možnost diváci zhlédnout už loni na podzim. Chalupová přiznala, že to bylo poprvé, co si nevybrala inscenaci sama. S nápadem zahrát Ošklivku, jak říkají, totiž přišli herci.

„Většina lidí čekala, že se představíme s Babičkou. My ale věříme, že její čas teprve přijde,“ usmál se Háder, který zahraje nejen v Ošklivce, ale také ve zpracování Moliérova Zdravého nemocného. S tím přijedou do Boleradic hosté – Vlastenecká Omladina Vídeň. „Na každém ročníku je jedno představení nesoutěžní. S krajany z Vídně už dlouho spolupracujeme, dokonce si i vyměňujeme herce a pořádáme různé semináře,“ podotkl činný Háder.

„Věřím, že všichni, kdo se přehlídky zúčastní, potvrdí, že ochotnické divadlo v našem kraji patří mezi nejlepší v republice,“ hýří optimismem ředitel Jarní Sešlosti Stanislav Svoboda.

Program přehlídky:

Úterý 4. května v 15 hodin Do stodoly za pohádkou (Divadlo Stodola Jiříkovice a v 19,30 hodin Na hlavě máš trpaslíka (Prkno Veverská Bítýška)
Středa 5. května v 19,30 hodin Cézar a Drana (Zmatkaři Dobronín)
Čtvrtek 6. května v 16 hodin Čertovy zlaté vlasy (Dobšické národní divadlo) a v 19,30 Dobytí severního pólu (CR Sivice)
Pátek 7. května v 16 hodin Mrazík (Bezchibi Brtnice) a v 19,30 Lumpa­civagabundus (Stonařov)
Sobota 8. května ve 14 hodin Čmeldové (Basta Fidli Valtice) a v 17 hodin Zdravý nemocný (Vlastenecká Omladina Vídeň)