Krumlovský starosta Tomáš Třetina přitom stále doufá, že Epopej ještě uvidí lidé i na tamním zámku. „Pořád nabízíme možnost Epopej vystavit v Moravském Krumlově do doby, než pro ni Praha bude mít místo k trvalému vystavení,“ poukázal starosta.

Podle jeho přesvědčení je město na případné přijetí pláten připravené. Na brněnské výstaviště se zřejmě vypraví. „Nejvíce mě zajímá výstava knih, která je součástí Re:publiky, ale podívat se nejspíš zajdu i na Epopej, abych na vlastní oči viděl, v jakém stavu je po nedávné cestě do Japonska,“ dodal Třetina.

Festival RE:PUBLIKA se Slovanskou epopejí na brněnském výstavišti.
Re:publiku otevře Masaryk. Lidé uvidí Slovanskou epopej, radit jim bude počítač

Na Muchova plátna v Brně jsou zvědaví i další lidé v regionu. „Už jsem o výstavě slyšel a do Brna jezdívám. Epopej jsem viděl před lety v Krumlově a jsem zvědav, jak budou plátna působit v pavilonu,“ podotkl Václav Kučera ze Znojemska.

Brněnský primátor Petr Vokřál označil právě zahájenou výstavu za ojedinělou událost. „Jsem nesmírně rád, že je toto mimořádné dílo k vidění opět na Moravě. Epopej jako prvorepublikové dílo světově proslulého českého umělce a moravského rodáka se hrdě hlásí k naší minulosti a s nadějí nahlíží do budoucnosti,“ řekl Vokřál.

Vedle zmiňovaných velkoformátových pláten uvidí příchozí i další Muchova díla. „Návštěvníkům představíme unikátní spojení komerční tvorby secesního mistra a jeho vlasteneckého vyjádření v podobě Slovanské epopeje,“ řekl Richard Fuxa, který na výstavu zapůjčil svou unikátní sbírku Muchových plakátů, kalendářů a reklam na nápoje, průmyslové výrobky a společenské a kulturní události.

O budoucnosti Epopeje mezitím budou opět rozhodovat soudy. Nejvyšší soud totiž vrátil k novému projednání zatím neúspěšnou žalobu o vlastnictví, kterou na hlavní město podal malířův vnuk John Mucha.

Nápisy, které jsou součástí festivalu Re:publika připomínajícího stoleté výročí vzniku Československa. Citáty z různých literárních děl se objevily v centru, například na náměstí Svobody nebo na Jakubském náměstí.
Re:publika čelí trestnímu oznámení. Za Švejkovu hlášku Češi jsou banda simulantů
Ježíš v brněnské hře znásilňuje muslimku. Lidé protestují
Znásilnění muslimky Ježíšem: kvůli hře zaplní Zelný trh protestující lidé