Do toho ještě učí na základní umělecké škole v pražském Jižním Městě. „Těšil jsem se, že si opět zahraji v Mikulčicích. Přišlo dost lidí. Všichni byli spokojení, tedy alespoň podle ohlasů. Koncert se krásně vyvedl,“ říká Helešic Deníku po domácím vystoupení s jazzovým The KUH Triem. To tvoří rakouský kytarista Edi Köhldorfer, evropský kontrabasista František Uhlíř a právě bubenická legenda Jaromír Helešic.

Ten sice v září oslavil už pětasedmdesát, ale koncertování si užívá. Po středečním večerním vystoupení stihl ještě další den hudbou potěšit žáky v mikulčické základní škole. „Bylo to úplně skvělé. Děti se odvazovaly a tančily, tleskaly, na druhou, na čtvrtou,“ těší Helešice.

Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo.
Westy v Hodoníně zahalil smutek: zemřel hvězdný rakouský kuchař Westermair

I když učí až v Praze, stíhá zahrát i doma v Mikulčicích. Nenechal si tak ujít ani červnovou dvoudenní akci u příležitosti ročního jubilea od tornáda, kde vystoupil nejen se svou partou, ale zaskočil i za nemocného bubeníka v rock bandu. „Je to jiné hrát doma. Rozdíl je v tom, že tady mám známe a rodinu,“ podotýká jazzman, který má za sebou i turné po Indii, Americe, nebo karibské či španělské angažmá.

Doma ale i na něj dolehla tornádová smršť. „S bráchou jsme měli střechu úplně pryč, k tomu promočené stropy. Téměř rok jsme nedělali nic jiného než to, že jsme dávali dohromady barák. Práce, práce a práce. Přitom jsem měl ještě kliku, třeba sousedka přišla zcela o dům. K zemi šlo u nás dvaašedesát baráků. A jak se z toho lidé dostávají, to jsou hrdinové,“ upozorňuje Helešic.

Zdroj: Youtube

Nyní se ale několik týdnů domů do Mikulčic nedostane. Pokračuje totiž turné: Blansko, jazzový a bluesový festival v Ústí nad Labem a jazzový festival v Lanškrouně a pak ještě několik koncertů v Praze.

A jak to zvládá? „V pohodě. Navíc nejezdíme jen po České republice, ale po celé Evropě. Další turné nám začíná v listopadu ve Vídni, pak pokračujeme u Bodamského jezera a končíme v Lichtenštejnsku,“ nastiňuje další trasu The KUH Tria Helešic.

Poprvé k bicím

Na Moravu se ale ještě do měsíce vrátí tak, aby stihl 16. listopadu koncert v Ratíškovicích. Na tamním jazzování vystoupí tentokrát ve čtveřici, a to i s hostující zpěvačkou Irenou Noskovou.

V sousedních Dubňanech byl už v roce 1964 u vzniku své první kapely, která se jmenovala Vega. Právě tady se dostal k bicím, u kterých ho zaučoval Václav Horák, mimo jiné otec Zbyňka Bobra Horáka, jednoho ze zakladatelů Argemy. V Dubňanech také Jaromír Helešic na hornickém učilišti studoval, ale po vojně jeho kroky vedly do Prahy ke studiím hudby a jazyků.

V současnosti tedy kromě výuky na základní umělecké škole v pražském Jižním Městě koncertuje především v jazzové trojici nejvyšší mezinárodní extratřídy. Kořeny The KUH Tria vedou do rakouského Štýrska.

„Hráli jsme před lety jako trio s italským pianistou Robertem Magrisem kousek od Grazu, odkud pochází právě Edi Köhldorfer. A s ním nás tam seznámil právě pořadatel zdejšího festivalu,“ vzpomíná Helešic na setkání s vynikajícím hudebníkem s universitním hudebním diplomem klasické a jazzové kytary Edi Köhldorferem. Následně spolu s ním a kontrabasistou Františkem Uhlířem začali koncertovat. Dokonce za sebou mají i album Old Souls.