Expozici zájemci najdou v zahradním domku někdejší varhanické školy. „Památník opravovali od srpna 2002 do ledna 2004. Rekonstrukce se dotkly jak celé budovy, tak i interiéru,“ uvedl za brněnskou internetovou encyklopedii Jiří Mikulka. Skladatel se v domku zdržoval mezi lety 1910 a 1928.

Kromě autentických předmětů každodenního umělcova života tam lidé najdou také Janáčkův klavír a pracovnu. Další části domku nabízí stálou expozici o díle a životě slavného tvůrce a archiv jeho děl. Ten se dostal na seznam dědictví UNESCO. V historii hudební dokumentace nemá obdoby, obsahuje totiž Janáčkem autorizované opisy, jeho rukopisy i skladby.

 V architektonické soutěži o podobu svrateckého nábřeží zvítězil tým Ivana Rullera. Projekt za 360 milionů korun promění okolí Svratky za tři až čtyři roky.
Břehy Svitavy promění za více než dvě stě milionů už příští rok

„Umělcova tvorba náleží k tomu nejprogresivnějšímu a nejosobitějšímu, co v hudbě nejen minulého století vzniklo. V tomto smyslu je fond jedinečným svědectvím o novodobých hudebních dějinách,“ uvádí generální ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček. Součástí budovy je i audiovizuální sál, ve kterém si příchozí mohou pustit části jeho děl nebo videodokument.

Autentické předměty se v expozici líbí také Brňance Evě Veselé. „Můžu si tak lépe představit, jak asi skladatelův život vypadal. Kde třeba rád seděl a jaký měl výhled z okna,“ popsala.

Vizualizace velkého městského okruhu v Brně - etapa Žabovřeská. Ilustrační foto.
Velký městský okruh: letos odstartují práce hned na dvou jeho úsecích