Autor ho zapůjčil městu zdarma. Nejen u mnohých místních vzbuzuje plno emocí. „Socha se na náměstí vůbec nehodí. Vypadá, jako kdyby osoba chtěla spáchat sebevraždu. Na našem náměstí by nemělo být takové depresivní pseudoumění. V historickém městě je to ukázka autorova velkého nepochopení,“ postěžoval si Petr Hlávka z Mikulova.

Podobný názor na tuto tvorbu sdílí rovněž Jana Toncrová, které se podobná tvorba taky nelíbí. „Umění moc nerozumím, ale toto mi přijde už moc. I dospělí mají problém, co si o tom myslet, natož děti,“ zmiňuje žena.

David Černý, který je autorem tohoto díla, má na kontě řadu známých až kontroverzních děl, jako je Růžový tank, London Booster, Hlava Franze Kafky nebo Plastika Zloděj. Sám autor celé dílo objasňuje a zároveň ho hájí. „Je to obličej Sigmuda Freuda. Plastika vznikla na konci tisíciletí a mně se líbilo ztvárnit stav intelektuála té doby. Drží se jednou rukou a druhou má v kapse. Symbolizuje bezvýchodný lehce smířený stav,“ řekl Černý.

Tomio Okamura na sjezdu SPD
Muž strhl z plotu plakát Tomia Okamury. Sám na to veřejně upozornil

Dílo charakterizuje jeho pocit vstupu do nového milénia a zvláštní konec toho předchozího. „Řekněme, že znázorňuje nejistotu a zároveň otázku, jak bude to nové tisíciletí vypadat,“ prozradil ke svému dílu umělec. Před deseti letyv michiganském městě Grand Rapids vzbudila socha rovněž velký rozruch, kdy několik lidí volalo na policii, že vidělo sebevraha.

Naopak některým lidem, kteří se často prochází na mikulovském Náměstí, se toto dílo zamlouvá a chápe jeho význam. „Je zajímavé a určitě netradiční. Mám rád originální nápady a toto umělecké dílo je originální. Líbí se mi. Jen se bojím, že jej lidé nepochopí. Socha vyvolává pocit zbytečnosti, ale zároveň řadu otázek. Jestli ji město dostalo k zapůjčení, tak proč ne,“ prozradil Tomáš Nováček.

Kurátor výstavy Libor Lípa vítá s povděkem rozdílné reakce. „Bylo to také účelem. Dobré umění má vždy vzbudit zájem a lidi přimět k nějakému uvažování. K umění patřilo a stále patří, že i negativní reklama je reklamou,“ sdělil Libor Lípa.

David Černý patří k jedněm z nejlepších sochařů v České republice a má velký přesah i do zahraničí. „Je dobré si uvědomit, že to nemůže být nějaké špatné nebo nekvalitní umění, když se jedná o tak významného autora,“ uzavřel kurátor.

Mikulovské sympozium 2018
• Je posledním klasickým sympoziem tohoto formátu v republice a snad i ve střední Evropě.

Novinkou jsou minivýstavy:
• David Černý – „Viselec“, Náměstí.
• Werner Mally – „Restlicht“, zámecká zahrada – autor dílo vytvořil pro Českou republiku u příležitosti významných milníků vývoje republiky a dílo bude v Mikulově vystaveno vůbec poprvé v rámci České republiky.
• Stefan Milkov – Opilý anděl, interiér zámku.
• Díla mohou zájemci obdivovat do konce srpna.