Po několika úspěšných titulech od českých autorů se letos Chalupová rozhodla pro jednu z nejznámějších ruských her. Proč?

„Měla jsem vždy v zásobě spoustu her, které jsem chtěla uvést na naše jeviště. K nim patřil také Revizor. Nějak jsem ho stále odsouvala. Gogol v dopise svému příteli o této hře mimo jiné píše: … Musím ukázat tvář života, ne o životě vykládat. Myslím, že i v dnešní době není marné nastavovat zrcadlo životu, který žijeme,“ sdělila režisérka.

V Boleradicích se Revizor hrál jen jednou, a to v roce 1952. Po šedesáti letech se tedy znovu na tamní scénu dostává inscenace, která dává hercům možnost vytvořit pravdivé, plnokrevné postavy. Sám autor nedovedl říci, jsou-li komické, vážné nebo tragické.

Role Chlestakova, bezvýznamného člověka, kterého město pokládá za očekávaného revizora, se výborně zhostil Luboš Straka. Jeho Chlestakov si díky nové pozornosti obyvatel města rychle začíná hrát na mocného a náležitě si této role užívá.

„Já si myslím, že takových Chlestakovů je ve světě i dnes spousta,“ prozradil Straka, kde hledal inspiraci k této roli. „I když musím říci, že kolem mě jich naštěstí tolik není. Jednotlivé vlastnosti by se u konkrétních lidí ale určitě našli,“ dodal s úsměvem.

Chalupová je známá tím, že v každé inscenaci se snaží divákovi nabídnout něco jedinečného, co jinde neuvidí. Je tomu tak i u Revizora?

„Ano. Myslím, že poprvé v historii Revizora se na scéně místo Petra Ivanoviče Dobčinského a Bobčinského objevily dvě ženy – Akulina Ivanovna Dobčinská a Bobčinská. Vedl mě k tomu především nedostatek ženských rolí v této hře,“ prozradila režisérka.

„Když jsem si přečetla charakteristiky těchto dvou postav, jejichž celý život je běhání po městě a šíření zpráv, takže jsou to klepny se vším všudy, napadlo mě, že se docela dobře této role mohou zhostit ženy,“ doplnila na vysvětlenou.

Kromě Luboše Straky v roli Chlestakova diváci ocenili také výkon Stanislava Svobody coby hejtmana, Ivu Kahounovou jako jeho ženu Annu a Šárku Hosovou alias dceru Marju. Komediální talent uplatnili Jiří Brabec (školní inspektor), Jiří Merlíček (lékař Hübner) či Bořivoj Veselý (sluha Osip).

Premiéra vrcholila při závěrečné děkovačce, kdy diváci ocenili herce dlouhým potleskem ve stoje. „Mně se líbili hlavně kostýmy, výprava a vůbec celá atmosféra hry, která nás vtáhla do časů Gogola. To si myslím paní režisérka vystihla výborně,“ chválila po představení Milena Karberová z Velkých Pavlovic.

„Myslím si, že jednotliví herci dokázali vykreslit skvěle charaktery svých postav. Od těch nejmenších postaviček až po ty hlavní,“ hodnotila.

Po nedělní druhé premiéře uvidí příznivci divadla znovu novou inscenaci boleradických ochotníků už příští víkend v sobotu o půl osmé večer a v neděli ve tři hodiny odpoledne. V dalším týdnu pak v divadle následuje krajská divadelní přehlídka Jarní Sešlost Boleradice 2012, na které se představí nejlepší soubory regionu.