Fojtová končí s vinařskou kriminálkou v těchto dnech. „Jde o čtvrtý a poslední díl. Každý z nich je zasazený do jiného ročního období, končím létem. Název je Vražedné chardonnay. Myslím si, že v tomto žánru jsem už řekla asi všechno," vyprávěla žena z Novosedel.

Právě tato obec se nápadně podobá fiktivní vsi, ve které se detektivní příběhy odehrávají. Hlavním hrdinou zůstal kapitán Kuba. Vražedné chardonnay završí nejen celou sérii, ale také jeho osud. „Ten bych nevyzrazovala. Kniha by měla vyjít začátkem září," podotkla Fojtová s úsměvem.

Kromě detektivky má novosedelská spisovatelka na svědomí také historický román, kterému dala pracovní název Ve stínu kříže. V konečné verzi se však jmenuje Čas havranů s podtitulem Valašská balada z doby pobělohorské. Děj se odehrává v první polovině sedmnáctého století a na pulty knihkupců se dostane v srpnu. „Přiznám se, že tento žánr mám raději. Je pro mě totiž složitější vymyslet detektivní zápletku, než se popasovat z historií. Dobu, které se věnuji, si nastuduju. Pak už nemusím postupovat tak logicky jako v detektivce," sdělila Fojtová.

Signály na internetu

Po napsaní dvou knih, jež vznikly za půl roku, si chce odpočinout. „Oddechnu si alespoň přes léto. Nakladatelství se mě ovšem už ptá, čím budu pokračovat. Sama ještě nevím. Možná se vrátím k historickým nebo psychologickým věcem," vzkázala Fojtová.

Dvěma novými knihami se může pochlubit také Daniela Mičanová z Hustopečí. Dala dohromady netradiční kuchařku, kterou tvoří třicet povídek s třiceti recepty. „Příběhy jsou velmi různorodé. Odehrávají se v rozlišných prostředích a na různých místech. Jedna z povídek je například v hantecu," zmínila Mičanová.

Druhým dílem je příběh s katastrofickým vývojem a pracovním názvem Smrt pod vinicemi. „Jde o horor ve stylu Stephena Kinga," prozradila Mičanová, jež hlavní postavy zasadila do jihomoravského prostředí.

Kdy by se knihy mohly dostat ke čtenářům, je zatím s otazníkem. Autorka dosud hledá vhodné nakladatelství. „Zájemci mohou sledovat signály, které zanechávám na internetu," pokračovala Hustopečanka.

To Břeclavan Michal Šefara má aktuální dílo rozepsané. Věnuje se v něm historickému úspěchu veslařské osmi z Břeclavi. Její členové se v roce 1936 probojovali až do semifinále olympijských her v Berlíně. „Při práci jsem dostal poměrně volnou ruku. Nechtěl jsem, aby to byla čistě kartografická věc, takže je v tom lidský příběh. Hotovo bych měl mít buď v srpnu, nebo o něco později," oznámil Šefara.

Napsal také ještě jinou knihu. O té však mlčí.