Na svém jarním turné po České republice zavítala česká rodačka působící ve Spojených státech amerických i na jih Moravy. „Moc děkujeme za pozvání do krásného Mikulova, hrajeme tu vlastně úplně poprvé,“ přivítala publikum Topferova a představila soubor, se kterým vystupuje. Na kytaru exceloval David Dorůžka, kontrabas měl v režii Tomáš Liška a bubny ovládl Martin Novák.

Během večera zazněly skladby kolumbijských skladatelů i vlastní autorské. Na řadu přitom přišly jak starší písničky třeba z desky La Marea, tak ty nejnovější z aktuálního alba The Other Shore. „V poslední době jsem začala psát v angličtině. Jeden z textů se jmenuje End of Winter. Doufejme tedy, že konec zimy už opravdu přijde,“ uvedla svoji písničku Topferova.

Svým projevem nenechala nikoho na pochybách, že jí muzika proudí v žilách odjakživa. Prýštil z ní smysl pro rytmus a charisma, uchvacovala neobyčejnou barvou hlasu. Kromě tónů ve španělštině a angličtině zněla sálem i čeština. Marta Topferova zazpívala moravskou písničku Ej hora hora i svoji zamilovanou z mládí Pod našima okny.

Publikum ji z pódia nepustilo bez přídavku a fanoušci si ještě vystáli frontu u stolku před sálem, kde Topferová uspořádala malou autogramiádu. Nyní čeká zpěvačku ještě několik koncertů v Čechách, pak už se však vrací do New Yorku, kde je doma.

DANA SMRČKOVÁ