Předchozí
1 z 6
Další

Čokoláda léčí a dá se s ní uvařit kebab, říká milovník sladké pochoutky Delattre

Narodil se ve francouzském městě Lens, později v Paříži vystudoval historii a žurnalistiku. Na začátku milénia se ale Chris Delattre vydal do České republiky. Nejdřív jako turista, pak si našel přítelkyni a zakotvil natrvalo. A přitom stále myslel na čokoládu.

Narodil se ve Francii, ale zalíbilo se mu v Česku. Chrisi Delattrovi ale chyběla čokoláda, tak začal pořádat Čokofest.Zdroj: archiv Ch. Delettra

V Česku mu totiž chyběla její rozmanitost, na kterou byl z domova zvyklý. A tak začal pořádat ČokoFest. „Díky němu jsem procestoval celé Česko a poznal jeho krásy a šarm. Samozřejmě mi ale chybí i spousta věcí z Francie, jako moře, gastronomie nebo obchody s pěknou čokoládou,“ přiblížil nadšenec a dnes velký propagátor nejznámějšího pamlsku na světě.

Narodil se ve Francii, ale zalíbilo se mu v Česku. Chrisi Delattrovi ale chyběla čokoláda, tak začal pořádat Čokofest.Zdroj: archiv Ch. Delettra

Podle něj je stále nedoceněný. „Čokoláda je úžasná věc, pokud je kvalitní. Má léčivé účinky, působí proti stresu, dělá se z ní kosmetika. Můžete ji používat jako koření, existuje třeba čokoládový kebab nebo víno s čokoládou. Zná ji každý a všichni na ni mají pěkné vzpomínky. Ať už to byl dárek, který dostali k Valentýnu, Vánocům nebo třeba čokoládový dezert, který pekla maminka nebo babička,“ vyjmenoval Delattre.

Narodil se ve Francii, ale zalíbilo se mu v Česku. Chrisi Delattrovi ale chyběla čokoláda, tak začal pořádat Čokofest.Zdroj: archiv Ch. Delettra

Snaží se lidem ukázat, že čokoláda může být všude, v rozmanitých podobách i chutích. „Není jenom obyčejná čokoláda, kterou si můžeme koupit v každém hypermarketu. Je spousta nadšenců a manufaktur, kde s jejími chutěmi dokážou kouzlit. Zpracovávají ji od čokoládového bobu až po tabulky. Vymýšlí recepty na čokolády s ovocem, pepřem, chilli, rozmarýnem, levandulí a spoustu dalších přísad,“ rozzářil se.

Narodil se ve Francii, ale zalíbilo se mu v Česku. Chrisi Delattrovi ale chyběla čokoláda, tak začal pořádat Čokofest.Zdroj: archiv Ch. Delettra

Teď míří s festivalem na zámek do Valtic. Poslední říjnový víkend se tam sjedou nejen domácí, ale i čokoládoví výrobci z Belgie a Francie. „Nebudou chybět oblíbené fontány, pralinky v mnoha podobách, čokoládová vína, likéry, muffiny, cookies, makronky, wafle, bonbóny ani horká čokoláda. Děti mohou s čokoládou dokonce kreslit a vyhlášení kuchaři s ní budou vařit,“ vyjmenoval Delattre.

Narodil se ve Francii, ale zalíbilo se mu v Česku. Chrisi Delattrovi ale chyběla čokoláda, tak začal pořádat Čokofest.Zdroj: archiv Ch. Delettra

Nejvíc se prý těší na vepřovou kýtu s čokoládovou omáčkou. „Myslím i na pikantní kuřecí Mole s Fatalii Yellow a čokoládou nebo dýňovou polévku s bílou čokoládou,“ zakončil.

Narodil se ve Francii, ale zalíbilo se mu v Česku. Chrisi Delattrovi ale chyběla čokoláda, tak začal pořádat Čokofest.Zdroj: archiv Ch. Delettra