Předchozí
1 z 7
Další

Markéta Rozinkováfoto: osobní archivZdroj: osobní archiv

Zatímco před patnácti dvaceti lety bylo jejích pár kilo na víc u mladých dívek spíše výjimkou, nyní jde o problém častý. „Byla jsem tehdy šťastná, měla jsem kamarády, nic jsem neřešila. Bavil mě sport, hlavně gymnastika, hrála jsem na flétnu a na klavír, plavala jsem. Na druhém stupni základní školy šly některé kroužky šly bokem, co ale nastoupilo, byla celkem nepříjemná šikana, hlavně od spolužaček,“ rozpomíná se sympatická mladá maminka.

Markéta Rozinkováfoto: osobní archivZdroj: osobní archiv

Tenkrát si myslela, že je to kvůli vzhledu. „Nyní už ale vím, že by si našly cokoliv, i kdybych byla hubená, kudrnatá nebo brýlatá,“ myslí si.

Postupně se proto začala zabývat dietami. „Tehdy se objevovaly první vlaštovky sáčkových diet a doplňků, co byly neudržitelné. Nedokázala jsem si ubližovat hladověním. Časem na mě platilo omezit některé potraviny a začít více jezdit na kole,“ vyzdvihuje Rozinková.

Období dospívání z ní, jak říká, udělalo empatického člověka. „Chápu, jak to mají lidé těžké a vím, jak je důležité začít, mít za sebou odbornou podporu, a zároveň i někoho, kdo je vyslechne, pochopí a najde pro ně nejvhodnější řešení,“ vyjmenovává mladá žena.

Markéta Rozinkováfoto: osobní archivZdroj: osobní archiv

Někdo řeší pár kil navíc, jiný má problém s ekzémy, u dalšího je přáním se vyspat konečně normálně. „Hlavní je najít pro klienta udržitelný a zdravý životní styl, aby dosáhl toho, co si přeje a co chce,“ zdůrazňuje Rozinková.

Největší problém vidí v množství informací, které lidi doslova zahltí. Většina z nich je přitom mylných a dávno vyvrácených. „Výživa je velice mladý vědní obor, v počátcích se dávala doporučení bez širších souvislostí. Stačí si vzpomenout na vejce a cholesterol, což už dnes bylo vyvráceno,“ srovnává.

Ke každému klientovi se snaží přistupovat individuálně. „Když vezmete obchodního zástupce, člověka, co pracuje na tři směny, nebo maminku na rodičovské dovolené, tak zjistíte, že každýmá jiné potřeby, priority, časové možnosti i režim,“ zdůvodňuje s tím, že univerzální rady jsou podle ní udržitelné jen pro pět procent lidí.

Markéta Rozinkováfoto: osobní archivZdroj: osobní archiv

První sezení startují zpravidla analýzou těla na hned třech přístrojích. Následuje konzultace výsledků, sestavení stravovacího plánu na míru, pravidelný kontakt, motivace a koučink. „Často chodím s klienty do obchodů naučit je vybírat opravdu zdravé potraviny. Dělám vše, co je třeba, aby změna byla opravdu zdravá, správným směrem, a aby byla udržitelná. Cílem není jen poradit, ale změnu co nejvíce ulehčit,“ popisuje výživová poradkyně.

Svoji praxi ve Velkých Pavlovicích provozuje už od roku 2014, kdy dokončila studium na vysoké škole. A kdo jsou vlastně její klienti? „Ženy, muži, ale i celé rodiny. Mnoho lidí má vlivem dnešní doby spíše nadváhu než podváhu a tělo na jakýkoliv extrém reaguje zdravotními problémy. Často jim nejde o vzhled, ale spíše o to, aby se cítili dobře, nebyli unavení a nefuněli do schodů. Někteří klienti ke mně chodí kratší dobu, jiní mě pravidelně navštěvují dlouhá léta,“ přibližuje Rozinková.

Markéta Rozinkováfoto: osobní archivZdroj: osobní archiv

Zájem o zdravý životní styl podle ní poslední tři roky exponenciálně roste. „Vnímám to pozitivně. Ovšem ne vždy se rozhodnou tím vhodným směrem a nechají se zviklat univerzálními jídelníčky na dálku o někoho, kdo je nikdy neviděl, nebo si chtěli ušetřit čas jen sáčky s náhražkami, nakoupí si doplňky, o kterých se domnívají, že jsou na hubnutí, nebo to chtějí řešit rovnou bariatrickou chirurgií místo toho, aby to vyřešili selským rozumem. Přitom operace žaludku nezaručí, že máte vyhráno. Mám klienty, kteří ji absolvovali vícekrát a přibrali,“ vypráví výživová specialistka.

I ona se snaží vyvracet zažité mýty. „Klasicky vyvracím ty o lepku, cereálním pečivu, o jídle nejpozději v šest hodin večer, o potravinách na hubnutí, o tom, jestli jsou sacharidy škodlivé či o tom, že se po proteinech hubne, nebo že jsou jen pro kulturisty. Také už jsem se setkala s omylem, že cukrovka vzniká z velkého přísunu cukru. Vůbec nejhorší jsou koktejly na hubnutí. Nic takového totiž neexistuje,“ varuje.

Markéta Rozinkováfoto: osobní archivZdroj: osobní archiv

Největší radost má z toho, když je klient spokojený s výsledky svého snažení. A ty se dostaví vždy, pokud dělá to, na čem se společně dohodli. „Jsem dojatá, když mi paní napíše, jak je šťastná, že jí internistka vysadila léky na tlak. Jsem nadšená, když mi někdo oznámí, že ho lékař pochválil za dobré výsledky. Třeba naposled jedna skvělá klientka, co se léčí s roztroušenou sklerózou a má nemoc stabilizovanou už pár let. Jsem úplně u vytržení, když mě paní obejme s radostí, že si může koupit kozačky, které v životě nosit nemohla kvůli širokým lýtkům. Jsem šťastná za ženy, co otěhotní přirozeně, i když jim lékař řekl, že to nejde a už se vzdali naděje,“ vyznává se.

Co se její práce týče, má do budoucna hned několik vizí. „Vydat knihu, přednášet o aktuálních tématech, vzdělávat sebe i klienty. Často mě honí myšlenka i na to, abych si dodělala v oboru doktorát,“ nastiňuje Rozinková.

Společně s kolegyní lymfoložkou Jarmilou Cagáškovou rozjíždí inovativní postupy v lymfologické péči a zakládá novou společnost. „Rády bychom šířily osvětu. Chceme, aby široká odborná i laická veřejnost věděla, co vše mohou působit obtíže s lymfou a jak se jim vyvarovat stravou a péčí,“ naznačuje žena z Velkých Pavlovic.

Markéta RozinkováZdroj: osobní archiv

V letošní covidové době se zaměřila i na webináře. „Pořádám je i ve spolupráci s Fitness institutem v Brně. Beru to jako dobrý způsob, jak nejlépe vše pochopit v kontextu a naučit se žít zdravě,“ říká.

A co je jejím snem? „Jednou bych chtěla dokázat, aby z pultů zmizel odpad a nekvalitní potraviny se vůbec na pulty nedostaly. Pro to je nezbytné, aby je lidé uměli rozlišit a přestali kupovat. Poptávka určuje nabídku, až to chtít nebudeme, nebudete se to nabízet,“ je přesvědčená Rozinková, která ve volném čase ráda vaří, má ráda turistiku, výlety, historii, hrady i zámky a s rodinou často vyráží do hor. Třeba na Slovensko.