Předchozí
1 z 8
Další

K cukrařině se přitom tato vyučená kadeřnice dostala úplnou náhodou teprve před pěti lety. „Po dokončení školy jsem studovala sociální pedagogiku a nyní pracuji v sociálních službách. Péct jsem začala, když jsem byla osmnáct měsíců v Austrálii, kde žije moje sestra. Chtěla tehdy pro syna upéct dort. Tak jsem ho prostě upekla. A pak chtěla první kamarádka, druhá, třetí a už to jelo,“ směje se Břeclavanka, která již čtyři roky s manželem žije v Mikulčicích.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

Inspiraci ke svým výtvorům sbírá především na internetu. „Peču hlavně dorty a dezerty. Ale pořád se učím. Cukrařina jde hodně dopředu. Stále se objevují nové techniky a metody. Momentálně mě baví francouzská cukrařina. Především odpalované těsto, makronky, ale i dorty s dětskými motivy,“ vyjmenovává Kotásková.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

Vůbec nejvíce úsilí ji stály právě makronky. „Trvalo mi více jak rok, než jsem se naučila, jak na ně. Je to alchymie. O to více mě teď baví je péct,“ říká mladá žena, která v dětství mamince v kuchyni spíše ujídala než pomáhala.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

Při pečení ráda využívá všech kvalitních surovin. „V dnešní době je k dostání široký sortiment produktů, už mám své oblíbené. Jen kynuté těsto a klasické vánoční cukroví mě zatím nechytlo,“ přiznává s úsměvem sympatická cukrářka.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

Hlavním ochutnávačem, rádcem i kritikem je jí manžel. „Především je to ale dojídač. Mám také tchyni vyučenou cukrářku, která umí poradit i pomoct,“ pochvaluje si Kotásková.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

V tvoření ji podporuje celá rodina. „Taťka si vždy přál, abych byla kuchařka. Tak toto je podobné. Vůbec nejvíc mi pomáhá samozřejmě manžel. Když toho mám hodně, vrhne se i na nádobí. Párkrát dokonce dělal i krém. Je mi oporou. Na něm ostatně raději nechává i převoz svatebních dortů,“ vyzdvihuje Břeclavanka.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

Do budoucna se chce více věnovat moderním dezertům. „Snů mám hodně. Jeden už jsem si splnila – absolvovala jsem několik kurzů v pražské Ippa akademii, což je mezinárodní cukrářská akademie. A doufám, že se zúčastním dalších,“ těší se na nové výzvy mladá žena, která uvažuje i o tom, že by se cukrařinou začala živit.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové

Přestože jiným dráždí chuťové buňky skvělými dorty, sama je vůbec nejí. „Odmalička jsem je nejedla. Vždycky jsem dostala k narozeninám něco jiného. Dort si mamka objednala pro sebe. Já miluji slaný karamel a vše s ním spojené,“ směje se cukrářka z Mikulčic, která se ve volném čase ráda věnuje manželovi, rodině a uklízení.

Kristýna Kotásková z Břeclavi.Zdroj: Archiv Kristýny Kotáskové