Předchozí
1 z 7
Další

Manželé Holoubkovi z Klentnice vyrábějí mýdla inspirovaná Pálavou

Zájem o přírodu a přechod ke zdravějšímu způsobu života přivedl Ingrid Holoubkovou a jejího manžela k nápadu založit si vlastní mýdlárnu. Mýdlárna na Pálavském vršku voní Klentnicí už sedmým rokem. „Nechtěli jsme se s manželem jen zdravě stravovat, ale také používat přírodní kosmetiku,“ vysvětluje důvody k založení vlastního podniku Holoubková.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškufoto: Michal KubalaZdroj: archiv manželů Holoubkových

Zpočátku si manželé vyráběli mýdla jen sami pro sebe a své blízké. „Protože jsme na ně měli dobrý ohlas, začali jsme se více zajímat o to, jak vlastní kosmetiku uvést na trh. Byl to sice běh na dlouhou trať, ale měli jsme silné odhodlání,“ přibližuje s úsměvem osmatřicetiletá žena.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškufoto: Michal KubalaZdroj: archiv manželů Holoubkových

Jak s nadsázkou říká, alchymii mají s manželem snad v krvi. „Jeho otec je významným profesorem chemie, navíc oba od dětství inklinujeme k ruční práci, bez které se naše mýdlařina neobejde,“ říká spolumajitelka Mýdlárny na Pálavském vršku.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškufoto: archiv manželů HoloubkovýchZdroj: archiv manželů Holoubkových

Mýdla vyrábějí v Klentnici pomocí rostlinných olejů, louhu, bylin, esenciálních olejů, bez předem připravených chemických přísad za použití tepla vznikajícího pouze chemickou reakcí. „Této metodě se říká zastudena. K výrobě je pak potřeba už jen sada hrnců, ponorný tyčový mixér, pryžové stěrky, několik odměrek a to nejdůležitější – kalibrovaná váha,“ zdůrazňuje mladá žena.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškufoto: Michal KubalaZdroj: archiv manželů Holoubkových

V mýdle, které zraje čtyři až pět týdnů, se promítá i krajina pod Pálavou. „Přírodou a krajem, ve kterém žijeme, se inspirujeme hodně. Například mýdlo Pálavský hrozen obsahuje kromě hroznového oleje a jadérek i místní bio víno odrůdy Tramín červený,“ prozrazuje Holoubková.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškufoto: archiv manželů HoloubkovýchZdroj: archiv manželů Holoubkových

Zmiňuje zároveň, proč z jejich rodinné dílny vzcházejí pouze tuhá mýdla. „Obecně platí, že na výrobu tekutých je zapotřebí mnohem více chemických složek. My tíhneme k tuhým. I proto, že se snadněji oplachují a lze u nich minimalizovat obalový materiál,“ zdůvodňuje Holoubková, která s manželem vyprodukuje ročně na tisíce voňavých mýdel.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškufoto: archiv manželů HoloubkovýchZdroj: archiv manželů Holoubkových

Omezit obalový materiál je jedním z cílů, které si majitelé Mýdlárny na Pálavském vršku stanovili. „Naše mýdla a šumivé koupele balíme do kompostovatelných obalů vyrobených z obnovitelných surovin. Z celulózy, která se dá opětovně získat z dřeviny. Tento celulózový celofán je vyrobený v souladu s evropskou normou pro stoprocentně kompostovatelné obaly. Nejlepší likvidace je na domácím kompostu, kde se fólie úplně rozloží v závislosti na okolní teplotě za osm týdnů až šest měsíců. No a kdo nemá kompost, nemusí zoufat. Obal může vhodit do tříděného odpadu, do boxu určeného pro papír,“ radí žena.

Ingrid Holoubková s manželem před sedmi lety založila v Klentnici Mýdlárnu na Pálavském vrškuZdroj: archiv manželů Holoubkových