Předchozí
1 z 11
Další

Za vtipným dvojsmyslným názvem se skrývá studentka brněnského Vysokého učení technického Magda Strapinová z Perné. „Nad názvem jsem přemýšlela několik dní a dlouho jsem na nic nemohla přijít. Napsala jsem proto jedné svojí dobré kamarádce z Perné, jestli by mi nepomohla něco vymyslet. Chtěla jsem, aby v názvu dominovala Pálava, kterou miluji, aby nebyl vážný, ale vystihoval mě samotnou. No a Kajka přišla do pěti minut s Troubou z Pálavy. Myslím, že si lidé název i dobře zapamatují. Zatím jsem na něj měla samé pozitivní reakce. Jen můj přítel mi neustále říká, že jsem jeho Mikrovlnka z Pálavy,“ směje se sympatická mladá žena.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

V maminčině kuchyni se ostatně motala už jako malá holčička. „Vždycky mě to tam moc bavilo, bylo mi jedno, jestli jsem pekla, nebo vařila. Důležité pro mě bylo, abych si tam zkrátka mohla něco patlat,“ vypráví Strapinová.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Až později se pro ni kuchyně stala symbolem stresu. „Neumím vysvětlit, proč jsem to tak vnímala. Časem se ale vše obrátilo, a když toho není příliš, je pro mě pečení relax, při kterém si hezky vyčistím hlavu,“ zdůvodňuje svou vášeň mladá žena.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Oficiální stránka Trouba z Pálavy na sociální síti Facebook přitom vznikla teprve nedávno. „Snad to nevyzní divně, ale právě karanténa a doba koronaviru bylo to nejlepší, co mě v posledních měsících potkalo. Díky karanténě jsem mohla studium přizpůsobit svému vlastnímu času. A protože ho najednou bylo podstatně víc, popadla mě potřeba něco tvořit. Máme velkou rodinu a svoji kreativitu a tvořivost jsem pomalu ale jistě začala uspokojovat v kuchyni. Párkrát jsem něco upekla na rodinný stůl, vyfotila na svůj osobní Instagram, a díky velkému ohlasu a chvále lidí jsem se časem rozhodla založit svoje vlastní stránky, a poprvé tak oficiálně zveřejňovat své výtvory,“ přibližuje studentka.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Nejraději ze všeho peče narozeninové dorty. „Ale samozřejmě upeču skoro vše. Snažím se sledovat trendy a zkoušet nové věci. Zároveň si za každou cenu zachovávám svůj styl. Dorty mě baví nejvíc asi proto, že si s nimi mohou krásně vyhrát, použít sezónní ovoce tak, aby dortík vystihoval aktuální období. Také mě moc baví přemýšlet nad jednotlivými komponenty, aby celek krásně ladil a detaily aby dávaly navzájem smysl,“ říká zaujatě Strapinová.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Surovinou, kterou má nejvíc v oblibě, je hořká čokoláda. „Jde kombinovat s mnoha chutěmi, a to mě na ní neskutečně baví. Paradoxně největší výzvou je pro mě pak zřejmě čokoláda bílá. Mám na mysli různé náplně, polevy a krémy. Dala bych ruku do ohně za to, že i každá zkušená cukrářka se pěkně zapotí, než dokáže namíchat tu správnou konzistenci jakékoliv polevy z bílé čokolády. A to tak, aby krásně stékala a zatuhla v ten správný moment. Mám totiž někdy pocit, že si ze mě ta mrška pěkně střílí,“ směje se nadaná cukrářka.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Láska k Pálavě se ostatně zrcadlí i v jejích sladkostech. „Při pečení ze všeho nejraději používám poklady Pálavy. Doladit dortík bylinkami a květy z Pálavy je pro mě tak přirozené, že bych nejraději nezdobila už nikdy ničím jiným,“ vyznává se mladá žena, která by se s vesnice pod Pálavou vůbec nejraději nikdy neodstěhovala.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Jedním z jejích snů je absolvovat i nějaké cukrářské kurzy. „Dostat rady od odborníka a pobavit se na danou problematiku s někým, kdo tomu opravdu rozumí. Někdy to totiž zabere hodně času, než na všechny triky člověk přijde sám, ale je fakt, že o to víc si tu radost ze zvládnutí pak vychutná,“ myslí si Strapinová.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Přestože její výrobky připomínají umělecká díla, o tom, že by se pečením v budoucnu mohla živit, nepřemýšlí. „Jsem kreativní člověk po mamince a pečení mě opravdu baví a neskutečně naplňuje, ale spíš si myslím, že jen jím bych se živit nedokázala. Představa, že od rána do večera stojím u trouby, mě trochu děsí. Miluju to, ale bojím se, že po pár měsících intenzivního pečení bych toho měla dost,“ nechává si otevřená vrátka studentka ekonomie podniku.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Hlavním ochutnávačem jejích výtvorů je právě maminka. „Je to zkušená ženská z kuchyně, která dokáže chuťově doladit každý detail. Taková pomoc se vždy moc hodí. Podporují mě ale všichni mí blízcí. Myslím, že jsou na mě pyšní. Mamince jsem vděčná za to, že je velice tolerantní a vždy dokáže skousnout, že ji celé dny zavazím v kuchyni. Tatínek jako úspěšný podnikatel se se mnou zase dělí o své cenné rady, přítel mi pomáhá se stránkami a propagacemi, babička mě zásobuje božskými zavařeninami a džemy, kamarádka Evička mě zase zavaluje velkou podporou a motivací. Cítím ohromnou vděčnost a pokoru vůči všem těmto lidem, protože nebýt jich, tak třeba ani nejsem Trouba z Pálavy,“ říká.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové

Když jí zbude trocha volného času, věnuje se v něm focení. „Miluji fotit holky v přírodě, a poukázat tak na ženskou krásu a něžnost. Také se ráda zaměřuji na detaily v produktových fotografiích, ale ze všeho nejraději fotím přítele při freestyle motocrossu. Je to neuvěřitelně akční a adrenalinový sport, který při zachycení toho správného momentu vyžaduje extrémní soustředěnost a přesnost, a to mě hrozně baví, někdy mam i pocit, že ten moment skoku zažívám s ním,“ usmívá se Strapinová, která si mnohem více než na sladkostech pochutná na pěkně propečeném burgeru s hranolkami.

Magda Strapinová z Perné neboli Trouba z Pálavy peče fantastické sladkosti.Zdroj: archiv Magdy Strapinové