Předchozí
1 z 4
Další

V Marii Terezii není žádná role malá, říká břeclavský komparzista Radek Pokorný

Třicetiletého zaměstnance břeclavského Alcaplastu Radka Pokorného jsme zastihli při natáčení pokračování série Marie Terezie na nádvoří Zámku ve Valticích. Už celý týden hraje v komparsu člena královské gardy. "Je to velká zkušenost. Hlavně vidět to, jak probíhá natáčení, což běžný divák nevidí. Ta hromada lidí, bez kterých by film nevnikl, je ohromná," říká v čekání na zahájení další klapky.

Radek PokornýZdroj: Deník / Michal Šefara

V šestadvacetistupňovém horku je navlečený do neprodyšné uniformy a bílé paruky s kloboukem. Není divu, že jako většina komparzistů vyhledává stín. "Máme dvě uniformy. Venkovní a vnitřní. Ta vnitřní je příjemnější, což je taky tím, že nejsme na slunci. Jde ale o to vydržet, hlavní je se tvářit, že vám není horko, když se zapne kamera," míní Pokorný (na fotce úplně vpravo).

Natáčení Marie Terezie. Radek Pokorný úplně vpravoZdroj: Deník / Michal Šefara

Zkušenost s natáčením filmu doporučuje každému, kdo má zájem. Výběrová řízení nejsou podle jeho slov těžká. "Stačí se tvářit přirozeně, být svůj, to filmaři čekají," doporučuje.

Radek Pokorný v uniformě královské gardyZdroj: Deník / Michal Šefara

Natáčení ho baví. "Seznámíte se s herci, technikou. A taky dostanete dobré kontakty. Já sám bych dál chtěl točit v Brně nebo v Praze," říká Břeclavan, který si skrze natáčení historického eposu vzal ve své práci dovolenou.

Radek Pokorný v Marii Terezii.Zdroj: archiv Radka Pokorného