Předchozí
1 z 5
Další

Vyrábí unikátní meruňkové víno. Nápad vznikl díky Havaji a ananasu

Začínal jako každý jiný vinař na jižní Moravě. Tradice se u nich předávala po generace. „Od mala jsem se motal po vinicích a koukal pod ruce svého dědy i táty,“ začíná své vyprávění Pavel Lacina, vinař z Velkých Pavlovic.

Vinař Pavel Lacina.Zdroj: archiv Pavla Laciny

Nápad na vyrobení vína z jiného ovoce než z hroznů přišel na Havaji. „Jeli jsme se ženou na dovolenu na ostrov Maui. Tam jsem chutnal ananasové víno. Skoro se to nedalo pít,“ říká se smíchem Lacina.
Nicméně mu vnuklo nápad vyrobit víno z oranžových jihomoravských plodů. „Tohle ovoce jsem vybral, protože krásně voní. Má kouzelné aroma a dovedl jsem si představit, že víno bude mít plnou chuť a nebude to jen vodová šťáva,“ vysvětluje.

Vinař Pavel Lacina.Zdroj: archiv Pavla Laciny

První pilotní várka byla jen na zkoušku a moc se nepovedla. „Zato u druhé jsem byl spokojený a víno jsem odvezl na mezinárodní veletrh Food Ex do Tokia,“ popisuje první úspěchy. Japonci si ho oblíbili. „Zdálo se jim málo sladké, proto jsem vytvořil ještě vína inspirovaná slámovým a ledovým,“ dodává.
Od tohoto vína už to bylo jen krůček k výrobě světového unikátu - meruňkového šumivého vína. „Rozhodl jsem se ho vytvořit tou nejnákladnější, nejsložitější a zároveň nejpoctivější metodou. Půlročním kvašením v lahvích,“ říká o svém víně.

Vinař Pavel Lacina.Zdroj: archiv Pavla Laciny

Vylisovanou šťávu z meruněk nechal kvasit, potom nalil do lahví a přidal kvasinky. „Ty vytvořily bublinky oxidu uhličitého. Nádherně podtrhly svěží chuť meruňkového vína,“ dodává.
Teď je po roce prvních tisíc lahví po 375 mililitrech meruňkového „sektu“ připravených k prodeji. V rámci vinařské akce Víno v Oranžovém ve Velkých Pavlovicích půjde světový unikát do aukce. „Výtěžek z dražby půjde sdružení Šance v Olomouci,“ vysvětluje Lacina. V Šanci pomáhají dětem s onkologickými onemocněními.

Vinař Pavel Lacina.Zdroj: archiv Pavla Laciny

Že chce pomoci zrovna téhle nadaci, není náhoda. „Můj teď osmiletý syn Pavlík onemocněl leukemií. Prošli jsme si peklem. V Šanci, kde začínal svou léčbu, nám hodně pomohli,“ vzpomíná na strašné časy.
Pavlík měl štěstí, dostal kostní dřeň od vhodného dárce v Německu. „Lidi v Šanci znám a vím, že peníze, které dostanou, půjdou na skutečnou pomoc,“ dodává.

Vinař Pavel Lacina.Zdroj: archiv Pavla Laciny