Proč si Deník vybral právě tyto dva protagonisty pro krátké video vzkazy věnované době předlistopadové i polistopadové? Chtěli jsme najít zástupce dvou velmi odlišných pohledů na naši minulost a na současné dění kolem nás.

Koho z politické scény považujete za škůdce polistopadového vývoje?
VIDEO: Existují v politické scéně "škůdci" polistopadového vývoje?

Oba souhlasili, že odpoví na pár otázek, které Deník položil svým čtenářům v unikátní anketě Jak Češi vidí listopad? Zapojilo se do ní více než devět tisíc respondentů.

Kateřina Konečná: třicátnice, která v socialismu prožila jen pár let v dětství v rodině komunistického funkcionáře v Novém Jičíně. Jedna z nejvýraznějších tváří polistopadové komunistické strany. Opakovaně si ji výrazná skupina spoluobčanů vybrala, aby je zastupovala nejprve v českém parlamentu, později i v evropském. Zde formuluje a pronáší ostré názory proti kapitalismu, i proti mnohým aspektům polistopadového dění.

Europoslankyně Kateřina Konečná odpovídá na otázky pohledně listopadu 89.
VIDEO: Co by se mělo učit na školách o době socialismu?

Jejím protipólem je Jan Hrušínský, který v komunistickém režimu strávil polovinu svého života. Žije v Praze a nemá pro tuto historii dobré slovo. Po listopadu se věnoval hraní, aby pak později založil své Divadlo Na Jezerce. Je známý svou schopností velmi kriticky a jasně hodnotit dění kolem sebe, ať už minulé či současné. Reprezentuje tak silný názorový proud české společností.

Další zajímavé články a videa naleznete v našem speciálu:

Jak vidí Češi listopad 89.Zdroj: Deník