Už se to blíží. Poprvé v historii olympijských her se budou udělovat medaile ve sportovním lezení. Finalisté se postupně představí ve třech disciplínách: lezení na rychlost, boulderingu a lezení na obtížnost. Jedním z hlavních favoritů je Adam Ondra.

„Napálím to, musím jít daleko víc do rizika,“ hlásil osmadvacetiletý rodák z Brna po úterní kvalifikaci, v níž obsadil páté místo. „Tenhle formát je jen částečně o tom, jak kdo zaleze, ale také o tom, jak zalezou ostatní,“ poznamenal Ondra.

Adam Ondra na olympiádě v Tokiu.
Svěží vítr pod pěti kruhy. Chystá se boom? Ondra a spol. rozčeřili hladinu

Bouldering a obtížnost jsou jeho parádní parkety, lehce zjednodušenou úlohu ale bude mít i v úvodním sprintu. Pro zranění totiž nenastoupí Francouz Bassa Mawem, s nímž se měl český reprezentant utkat v prvním kole.

A pro pořádek: lezení na rychlost začne v 10.30, bouldering by měl odstartovat v 11.30 a závěrečné lezení na obtížnost cca v 14.10.

Bronz pro kajakáře

Kajakář Josef Dostál prožil v úterý drtivé zklamání, když ve svém velkém finále na singlu dojel pátý. Několikaletá dřina, nasměrovaná na zisk vytouženého zlata, však nebyla zcela marná: dnes se spolu s Radkem Šloufem zúčastnili soutěže deblkajakářů a vybojovali si bronz.

Ze včerejší rozjížďky postoupil český pár bez problémů, semifinále začalo krátce před 3.30 našeho času. Finále, kam se Dostál se Šloufem propádlovali, startovalo v 5.55 a česká dvojice - která na hrách pohromadě startovala vůbec poprvé - nestačila jen na Němce a Australany.

Rychlostní kanoistika, K1 1000 m muži, finále. Josef Dostál z ČR
Vyčerpaný Dostál usnul u Nohavici. Třetí písnička a chrápu, přiznal

V atletických soutěžích pokračovali už od 2.00 v závodě desetibojařů Adam Sebastian Helcelet (po včerejšku 17. místo) a Jiří Sýkora (19. místo). Po sedmi disciplínách olympijského desetiboje je Adam Sebastian Helcelet patnáctý a Jiří Sýkora o dvě místa za ním. Dál vede Kanaďan Damian Warner, který si v běhu na 110 metrů překážek připsal třetí dílčí vítězství a časem 13,46 zlepšil o jednu setinu olympijský rekord Němce Franka Busemanna z Atlanty 1996.

Helcelet zahájil druhý den šestým časem v běhu na 110 metrů překážek, výkonem 14,35 sekundy vyhrál druhý ze tří běhů. Třetí v něm skončil Sýkora ve svém letošním maximu 14,48 a pak dosáhl dílčího vítězství v hodu diskem za 49,90 metru. Po sedmi disciplínách má Warner 6610 bodů a náskok 251 bodů na druhého Australana Ashleyho Moloneyho.

Od 6.00 do 12.30 se koná úvodní část klání moderních pětibojařů s Janem Kufem a Martinem Vlachem.

Letní olympijské hry Tokio 2020, 5. srpna 2021. Zleva Josef Dostál a Radek Šlouf z ČR se radují ze třetího místa-
Devátá medaile pro Česko. Kajakáři Dostál se Šloufem si vyjeli bronz

Výborně začala olympijskou soutěž golfistek Klára Spilková, kterou dnes čekal druhý den v akci. V 0.30 do něj vstoupila z průběžného děleného sedmého místa se ztrátou tří ran na vedoucí Švédku Madelene Sagströmovou.

„Nevěděla jsem, co mě čeká, i s ohledem na počasí. Ráno bylo opravdu velké horko,“ povídala elitní česká golfistka, která před pěti lety v Riu skončila na chvostu páté desítky. V Tokiu by své umístění ráda razantně vylepšila.