Lockdown pro neočkované v Rakousku začal. Kromě cest do zaměstnání, škol, za nezbytnými nákupy nebo na čerstvý vzduch do přírody už nemohou nikam. Vláda se bije do prsou a pochvaluje si, jak se po zavedení nových opatření zvedá křivka proočkovanosti dospělé populace. Média zaplavily fotografie dlouhých řad lidí, kteří čekají před očkovacími autobusy na svou první dávku.

Naprostým protipólem a jako smyšleným příběhem ze science fiction filmu se pak jeví Florida ve Spojených státech amerických. Tamní republikánský guvernér Ron DeSantis již od května letošního roku zdůrazňuje, že není třeba držet lidi zavřené doma a kontrolovat je. Politici tohoto slunečního státu dávají lidem pochopitelně návod a doporučení, jak se v době pandemie chovat. Ovšem zda se nechají naočkovat, budou nosit v uzavřených prostorách respirátory, nebo zda se budou stranit společnosti, je zcela na jejich rozhodnutí a vlastní zodpovědnosti. Testy jsou zdarma k dispozici jak pro očkované, tak i pro neočkované. Zcela samozřejmé pak je, že člověk na otázku, zda je očkovaný či nikoli, zvolí možnost: nechci odpovídat.

Která z cest je dlouhodobě tou správnou, se zřejmě teprve ukáže. Stejně tak ukáže až čas, kterým směrem se nakonec vydá Česká republika s nastupující vládní garniturou. Pravděpodobný kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek však v rozhovoru pro sobotní Deník Rovnost oznámil, že koalice Spolu trvá na tom, aby očkování povinné nebylo.

Jisté je však to, že bude nutné podniknout takové kroky, které by rozkoly ve společnosti ještě více neprohlubovaly.