Hluk na koncertech v blízkosti Rotundy svaté Kateřiny zvedl ze židle mnohé rozzlobené obyvatele Znojma. Týkalo se to jednak soukromého vystoupení, které bylo součástí televizního natáčení. Vidina propagace města dohnala zástupce radnice k souhlasu.

Jistě se dá spoléhat na to, že to svoji roli splní, cena je však možná nepřiměřeně vysoká. Podle místních ohlušující hudba a národní kulturní památka opravdu nejdou dohromady a nezbývá, než jim dát za pravdu. Je samozřejmostí, že město potřebuje všechny dostupné možnosti k vlastními zviditelnění, zvláště v současné složité době ovlivněné pandemií koronaviru.

Nemělo by ale zapomínat na úctu k našemu kulturnímu dědictví, které tady není jen jako magnet pro turisty za jakoukoliv cenu. Dle reakcí si chyby ve městě jsou vědomi a nezbývá než věřit, že se už podobná situace ve Znojmě nezopakuje.

Pivní slavnosti ve Znojmě.
Aparatura jak na stadionu: k rotundě nepatří, bojí se Znojemští poškození

Souvisí s tím také stížnosti na koncerty spojené s Pivními slavnostmi, který se letos mimořádně přesunul ve Znojmě právě na pódium u zmíněné rotundy. Pořadatelé argumentují zvýšenou ostrahou a omezením počtu účastníku. Místní obyvatelé se zase ozývají s obavami z poškození památky a pochybnostmi o bezpečnosti místa pro takové typy akcí.

V tomto případě je vše otázkou kompromisu. Podobné události k městu jako Znojmo zkrátka patří a využití historických kulis se přímo nabízí. Stále však platí, že zajištění památky musí být na prvním místě. To je zodpovědnost pořadatelů i města, místní obyvatelé však musejí také vyjít vstříc s určitou shovívavostí, byť jim něco nemusí zdaleka vyhovovat.