Brněnská začínající firma Grig vyrábějící potraviny z jedlého hmyzu uspořádala v minulém týdnu v centru města zdarma ochutnávku hmyzích burgerů, přesněji řečeno burgerů z moučných červů. Ty by se od září měly objevit také na menu brněnských restaurací. Zajímalo mě, jaké budou reakce a proto jsem neváhala vyrazit na místo. Většina lidí, které jsem oslovila, burgeru neměla co vytknout.
Ostatně že jejich hmyzí burgery dokázaly potěšit i chuťové pohárky zpovykaných Brňanů, jejichž domovské město se již notnou chvíli považuje za tuzemskou mekku gastronomie a figuruje na gastromapě jednoho turisty, mě nepřekvapilo. Díky své novinářské průkazce jsem burger měla možnost ochutnat už v minulosti a je vskutku výborný. Co mě však překvapilo, kolik lidí tvrdilo, že maso v hmyzím burgeru chutná jako maso a že by mezi hovězím a hmyzím burgerem v podstatě nepoznali rozdíl.

Nechápejte mě špatně. Burger podle mě funguje velmi dobře a celému konceptu jedlého hmyzu fandím. Baví mě jeho nutriční vlastnosti stejně jako ekologičnost jeho produkce. Červy totiž vypěstujete v extrémním množství na extrémně malém prostoru, ve tmě a v podstatě z ničeho. Srovnávat chuť jeho masa například s chutí vyzrálého bio hovězího masa z býků plemene Aberdeen Angus však zkrátka nelze. Co jsem to říkala o zpovykaných Brňanech?
Kdybyste mi zavázali oči, řekla bych vám, že se jedná o velmi příjemnou vegetariánskou či veganskou alternativu a nebyla bych tak daleko od pravdy. Je totiž otázkou, zda je v jeho případě vůbec možné o mase hovořit. Živočišná složka v něm tvoří pouze třicet procent a zbytek představuje směs luštěninových mouk. Takže, jestli si myslím, že vám hmyzí burger od Grigu bude chutnat? Ano. Jestli nepoznáte rozdíl mezi hmyzím burgerem a kvalitním (zdůrazňuji kvalitním!) hovězím burgerem? Nikoli.