Co v diskuzi zanělo: „Neskutečné."

„Lidi jsou hovada, kdyby raději pomohli."

„Doufám, že to paní přežila a ti pitomci chodí kanály."

Podle zástupce velitele městské policie v Břeclavi Zdeňka Nováka se z natáčení stává rozšiřující se nešvar. Případ u poštorenského hřbitova není jediný. 
V Břeclavi lidé s mobily v rukou nedávno zaznamenávali také neštěstí u splavu, kde se utopil dvanáctiletý chlapec. Mimo jiné se objevily záběry, na kterých záchranáři vytahují tělo z vody.

Další příklad z okresního města. Před několika měsíci žena zemřela po skoku z panelového domu. I tehdy někteří z procházejících vytáhli telefony. „Doba je taková, lidé zvěčňují opravdu vše," sdělil Novák.

Kromě morálního prohřešku se nahrávka či snímky lidí v nouzi mohou stát i důvodem soudní pře. Záleží na způsobu a případném zveřejnění. „Je to na hraně, mohlo by se to dostat do občansko-právního sporu. Například paní, která zkolabovala u hřbitova, by se mohla cítit dotčená. Pokud si někdo něco takového natáčí pro vlastní potřebu, o protiprávní jednání nejde," vysvětloval zástupce velitele strážníků.

Při masáži srdce záchranáři ženu částečně svlékli. Zákrok strážníků – jak říkají – tak přišel i kvůli zachování jejího práva na důstojnost. Ne všichni, kteří byli důchodkyni nablízku, ale zvolili stejný postup. S první pomocí začali právě kolemjdoucí. Teprve poté si ji do péče převzali profesionálové. „V kritickém stavu jsme ji převezli na urgentní příjem břeclavské nemocnice," uvedla mluvčí záchranné služby na jižní Moravě Hedvika Kropáčková.

I ta potvrdila, že s nastavenými mobily se její kolegové v terénu setkávají běžně. „Pro řadu lidí jsou to z tohoto pohledu zajímavé situace," dodala mluvčí.